Фермерство повинно бути сімейним бізнесом — думка

20 травня 2016 113 0
Дмитро Огньов, голова фермерського господарства «Меринос-Захід»
agroprod.bizДмитро Огньов, голова фермерського господарства «Меринос-Захід»

Фермерство має бути саме сімейним бізнесом, адже робота у сільському господарстві непередбачувана. Таку думку висловив голова фермерського господарства «Меринос-Захід» Дмитро Огньов, пише «Високий замок».

«Тут нема свят чи вихідних. Сьогодні дощ впав, завтра сніг. Треба щодня коригувати роботу, приймати рішення. А це може лише власник, а не найманий персонал. Тому у Європі основна частина ферм – сімейні господарства», — зазначив він.

За його словами, наприклад, найбільша ферма в Австрії – 600 овець. Великі ферми – це ризики, пов’язані з кормовою базою. Наприклад, у нас у Летні лише 20 га власної землі, решта — пайова.

«Завтра прийде компанія, яка запропонує пайовикам на 100 грн більше, і люди кажуть, вибачай, але я свою землю забираю. З тваринами що тоді робити? Та возити корми далі, ніж 3-5 км, недоцільно. У всьому світі фермер має мати землю поряд з господарством. Та й для нашого регіону такі сімейні ферми, не обов’язково овечі, а й козячі чи коров’ячі, – прекрасний варіант зайнятості. Тим більше, що Західна Україна прекрасно підходить для тваринництва», — додав він.

І хоча фермер на власному прикладі доводить, що сільське господарство може бути прибутковим бізнесом, визнає – серед молодих людей це не модно. А тому діти аграріїв часто відмовляються продовжувати батьківську справу. Аби привити дітям любов до тварин змалку, на фермі у Летні цього року вже вдруге працюватиме літній табір для дітей.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою