МВФ вимагає ввести вільний продаж землі в Україні

22 травня 2016 98 0
Одна з вимог МВФ — вільний ринок землі
uapress.infoОдна з вимог МВФ — вільний ринок землі

Міжнародний валютний фонд вимагає від української влади ввести вільний ринок землі сільгосппризначення, щоб була можливість розпродавати її, наприклад, транснаціональним корпораціям, пише сайт газети «Вести».

Сьогодні паї площею в 1,4 га роздано у власність селянам, які здають їх в оренду за 885 грн/рік за пай. Продавати або будь-яким чином змінювати власника не можна (крім передачі у спадщину), що провокує чорний ринок земель — існують схеми, за якими олігархи скуповують права на землю (в середньому по $500/га).

«Перш ніж створювати ринок, потрібно розробити запобіжники, інакше її скуплять. Спочатку — земельний банк і рівні умови щодо доступу до кредитів, потім вже відкриття ринку. Максимум, що можна дати іноземним інвесторам, — дозвіл на приватизацію землі під побудованими об'єктами. Наприклад, заводами або логістичними центрами», — сказав заступник голови парламентського аграрного комітету Григорій Заболотний.

Як повідомлялося, місія МВФ працювала в Україні в період з 10 по 18 травня. Фонд має намір розглянути виділення Україні чергового траншу в обсязі $1,7 млрд в липні.

Виконано за допомогою Disqus