Посівні площі під ріпаком скорочуються

23 травня 2016 76 0
Площі під ріпаком скорочуються
getbg.netПлощі під ріпаком скорочуються

В Україні продовжують скорочуватися посівні площі під ріпаком, основною сировиною для виробництва біодизеля. У порівнянні з минулим роком цей показник зменшився з 703 тис. га до 633 тис. га. Головна причина — низькі ціни на нафту і, як наслідок, зниження попиту на сировину для біопалива e світі, пише landlord.ua.

Крім того негативним фактором є несприятливі погодні умови. Суха осінь, ранні заморозки і малосніжна зима привели, за даними експертів, до загибелі майже 40% посівів ріпаку. У результаті, за прогнозами аналітиків, валовий збір цієї культури цієї осені очікується на рівні 1,31 млн т (при врожайності озимого ріпаку — 21,8 ц/га, ярого — 17 ц/га). Це практично на чверть менше, в порівнянні з показником минулого сезону.

Істотне зниження врожаю може негативно вплинути на обсяги внутрішньої переробки та експорту ріпакової олії, спровокувавши дефіцит сировини. Особливо якщо попит на ріпак всередині країни продовжить зростати. А необхідно відзначити, що даний напрямок дуже перспективний.

Виробництво ріпакової олії в Україні за останні 5 років збільшилося в 30 разів — з 5 тис. до 150 тис. тонн. Всю продукцію виробники експортують в ЄС, Індію, Китай. І, судячи з того, що на найближчий час в планах найбільших гравців цього ринку будівництво нових потужностей, згортати виробництво вони не збираються.

Спеціально для найдопитливіших читачів дані про посівну кампанію доступні в інтерактивному модулі «Посівна онлайн» — спільному проекті Latifundist.com і компанії New Holland Agriculture.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою