АФЗУ винесла на обговорення стратегію з розвитку українського фермерства

24 травня 2016 79 0
Іван Томич, голова АФЗУ
latifundist.comІван Томич, голова АФЗУ

Асоціація фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) на міжрайонних зборах фермерів обговорює стратегію з розвитку українського фермерства, яка зараз перебуває на етапі розробки, повідомив в інтерв’ю Аgronews голова АФЗУ Іван Томич.

За його словами, сутність цієї стратегії полягає у пріоритетності формування фермерського устрою у сільській місцевості сімейного типу.

«Адже прийнятий закон про сімейні ферми, до якого ми йшли 2 роки, позначився нашою довгою боротьбою за визнання такого типу сільських господарств. Тому ми на основі запровадження фіксованого членства, картки фермера приходимо до побудови організаційної структури Асоціації фермерів, де основними членами у нас є сімейні фермерські господарства, які є сьогодні вже фактично діючими і ті, які ми розраховуємо, у перспективі будуть створюватися із особистих селянських господарств в сімейні ферми», — зазначив він.

Другий крок, за його словами, полягає у тому, що АФЗУ хоче дати можливість організації інфраструктури для цих дрібних товаровиробників. Адже вони сьогодні фактично знаходяться поза правовим і економічним полем. Багато фермерів живуть у віддалених сільських населених пунктах і не мають ані соціальних, ані економічних важелів, за рахунок яких вони могли б підвищити свою якість, конкурентоспроможність, ефективність і, відповідно, створити робочі місця на селі.

«Тому ми залучаємо до цієї справи широке коло наших партнерів. Це ті хто працює на цьому ринку. Наприклад, наших машинобудівників. Також запрошуємо і страховиків і компанії-виробники мінеральних добрив, паливно-мастильних матеріалів, представників наукової галузі. Сьогодні ми підписали такі угоди більш ніж з 30 організаціями, які спільно з нами відпрацьовують економічні взаємовигідні механізми щодо спрямування своїх послуг та розробок до виробника, який був би платоспроможний їх купувати», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus