Питання з цукровою квотою є неоднозначним — експерт

25 травня 2016 81 0
Бути чи не бути квотам на цукор?
silgosp.comБути чи не бути квотам на цукор?

Питання з цукровою квотою є неоднозначним, заявив аналітик компанії «Про Агро» Ярослав Левицький, пише UBR.

«З одного боку, її взагалі треба було б скасувати. Регулювати обсяги виробництва і ціни повинен ринок і здорова конкуренція. Чиновників ж не турбує той факт, що гречка у нас вже коштує 50 грн/кг, ніхто ж не ставив за мету квотувати її виробництво. Усім зрозуміло, що у новому сезоні заохочені рекордними цінами фермери збільшать площі під гречкою і пропозиція автоматично зросте», — зазначив він.

Але з іншого боку український ринок цукру досить специфічний, додає експерт.

«Буряковий цукор, який виробляється у нас, дорожчий у собівартості, ніж, наприклад, тростинний. Тому прилаштувати надлишки продукції, якщо такі раптом виникнуть, Україні буде нелегко. Експорт нашого цукру на зовнішні ринки порівняно невеликий, наприклад, по безмитній квоті в ЄС може пройти всього 20 тис. т (що становить 10-15% від виробництва). З урахуванням цього квота, можливо, і потрібна», — сказав він.

Але при цьому він ставить під сумнів доцільність передачі повноважень «Укрцукору». Виходить, що цукрозаводчики будуть самі підраховувати скільки цукру потрібно зробити. І вони зацікавлені у тому, щоб назвати мінімальні обсяги, адже у цьому випадку продукцію можна буде продавати дорожче, пояснює він.

У цьому сезоні він не виключає маніпуляцій, пов'язаних з нібито зменшенням споживання цукру у країні через анексію Криму, війни на Донбасі і зубожіння українців. У скільки заводи оцінять зниження апетитів наших громадян — залишається тільки здогадуватися.

Виконано за допомогою Disqus