Європейська цукрова реформа знищить сільське господарство третього світу

Європейська цукрова реформа знищить сільське господарство третього світу

Служба новин 8 жовтня 2015 214 0

Заплановане на 2017 р. підвищення квот на виробництво цукру в Європейському Союзі може спричинити банкрутство тисячі виробників цукру в країнах, що розвиваються.

Щоб не допустити такого розвитку подій, за тиждень до саміту ООН фонд «Феатрейд» розпочав нову онлайн-кампанію, покликану «зробити торгівлю справедливою». Ця ініціатива має на меті показати Британському уряду, що громадськість виступає за скорочення бідності і хоче використовувати допомогу, зміцнюючи політику чесної торгівлі цукром.

Фонд «Феатрейд» – це незалежний сертифікаційний орган, що надає ліцензії на використання позначки зі своєю назвою на більш ніж 5 тис. продуктах у Великобританії, включаючи каву, чай, шоколад, банани та цукор. Цією системою користуються близько 1,5 млн людей у 74 країнах.

Незважаючи на те, що петиція до уряду містить вимогу про більш справедливі умови торгівлі, цей документ викликав занепокоєння у фермерів. Аграрії побоюються підвищення податків, яке, в свою чергу, може призвести до зменшення виробництва.

Кампанія під назвою «Простягни руку допомоги», розпочата представниками «Феатрейд», пропонує підписати петицію, що закликає прем`єр-міністра Великобританії Девіда Камерона почати діяти з метою захисту чесної торгівлі.

Керівництво фонду, в свою чергу, зазначило, що підтримка Великобританією європейської реформи була «прикладом непослідовності державної політики» і яскравою ілюстрацією того, як торгові рішення можуть підірвати репутацію країни.

Консалтингові компанії SDG, які розробили цю реформу, мають велику кількість дійсно важливих цілей щодо торгівлі. Наприклад, за словами голови політичних досліджень у фонді «Феатрейд» Тіма Алдреда, одна із цілей покладає край правилам несправедливої торгівлі для дрібного фермерства.

«Дуже добре, що уряд підтримає їх, але наш сьогоднішній досвід, де приклад цукру є ключовим, показує, що риторика і реальність не співпадають одне з одним. Нам потрібен більш надійний підхід в урядових структурах, щоб бути впевненими, що в торгово-політичних рішеннях ми не застосовуємо спосіб, коли одна рука дає, а інша забирає», — додає Тім Алдред.

Виживання нашого бізнесу цілковито залежить від того, що ми продаємо у Європу та Великобританію. Але така реформа взагалі вижене нас з ринку

Також керівництво фонду зазначає, що покоління виробників цукру та їх сім’ї мають покладатися на ринки Великобританії та Європи, а через реформи Європейської інтеграції доступ до цих ринків було ускладнено.

У рамках реформ, передбачених Спільною сільськогосподарською політикою ЄС, квоти на виробництво бурякового цукру мають бути підвищені з 2017 р. Керівництво фонду «Феатрейд», посилаючись на проведене ще в 2012 р. дослідження Департаменту міжнародного розвитку, вказує на ймовірність зубожіння близько 200 тис. мешканців Африканського, Карибського та Тихоокеанського регіонів до 2020 р. І спричинять його саме нові реформи.

Виробник цукру з Ямайки і керівник проекту «Феатрейд» в Асоціації цукрових виробників Алексія Лудфорд заявляє, що її колеги дуже стурбовані такими нововведеннями та потребують підтримки щодо змін у європейській торгівлі.

«Ця реформа цілковито зробить нас жебраками. Я знаю, що жебрацтво звучить дуже грубо, але та кількість цукру, яку ми будемо продавати у Європу та Великобританію – це те, від чого залежить наше виживання. Така реформа витисне нас з ринку взагалі», — заявляє Алексія Лудфорд.

Дослідження, проведене «Феатрейд» цього року, показало, що Європейська реформа обійдеться Мозамбіку і Свазіленду в понад $40 млн збитків, починаючи з жовтня 2017 р. Зниження прибутків від експорту цукру становитиме 5-7%.

«У подальшому після цієї реформи виробники зіткнуться з більшою волатильністю цін, оскільки вони будуть незахищені на світовому ринку, і це, в свою чергу, вплине на прибуток. Більше ніж 39% цукру зі Свазіленду було експортовано в Європу у 2014 р., а ціна за тонну вже знизилась з £141 до £129», — зазначають представники фонду.

Зі слів Тіма Алдреда, ЄС забезпечував підтримкою фермерів, які постраждали від реформ. Але це не завжди було ефективним і необхідним.

«Програма підтримки на сьогоднішній момент не принесла людям реальної допомоги. Так, вони поклали багато зусиль на обдумування правильних і необхідних рішень, але час їх виконувати так і не настав», – зазначає він.

Сьогодні ситуація погіршилась тим фактом, що ціни на цукор за останні три роки реально впали через збільшення виробництва, і, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), очікується їх нестабільність у майбутньому. Тому поєднання європейських реформ і різкого падіння цін являтиме собою «катастрофу для дрібного фермерства та їх громад».

«Ми згодні використовувати довгострокові інвестиції, і нехай це означатиме диверсифікацію, але це є непоганим варіантом рішення. Сподіваємось, що Департамент з міжнародного розвитку буде працювати над цим питанням разом з бізнес-спільнотами, що, в свою чергу, додасть нам упевненості в наданні підтримки хоча б протягом цього перехідного періоду», — констатує Алексія Лудфорд.

За словами експерта, ситуація з цукром показала: якщо не пильнувати за реформами, то можна прийти до неправильних рішень на якомусь з етапів, і це просто будуть марно витрачені кошти програми допомоги.

Джерело: Тheguardian

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою