Процедура оренди паїв гальмує розвиток бізнесу — думка

30 травня 2016 85 0
Без ринку землі е обійтися?
vidido.uaБез ринку землі е обійтися?

Умови оренди сільськогосподарських паїв не дають можливості бізнесу нормально працювати, а власникам — заробити, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише ГолосUA.

Він нагадав, що за станом на сьогодні в Україні 4,3 млн власників сільськогосподарських земельних паїв.

«Якщо взяти всю цю землю, але на сьогодні майже 80% її здається в оренду фермерам або олігархам. Так, землю обробляють великий і середній бізнес. Фактично землю вже віддали. Але її потрібно продати, тому що оренда не спрацьовує. По-перше, вона не дає можливості нормально працювати бізнесу, так як у нас закон про оренду такий собі, а по-друге, і самі власники паїв незадоволені тому що плата за оренду або дуже маленька, або взагалі ніякої немає», — пояснив експерт.

На його думку, необхідно запустити ринок землі.

«Так, можна сперечатися з приводу ціни, але можна запустити бізнес, щоб люди могли продати навіть за $200 одну сотку. Якщо людина у селі продає до 2 га землі, так це хороші гроші. Думаю, людина б із задоволенням продала. У нас проблема з тим, що система оренди не працює. А так би продав пай і все — процедура вже є, але її потрібно тільки узаконити», — вважає Олександр Охріменко.

Виконано за допомогою Disqus