Українські садівники вимагають від уряду термінового порятунку галузі

30 травня 2016 148 0
В Україні склалась безпрецедентно критична ситуація з реалізацією українських фруктів та ягід
kobzar1814.blogspot.comВ Україні склалась безпрецедентно критична ситуація з реалізацією українських фруктів та ягід

В Україні склалась безпрецедентно критична ситуація з реалізацією українських фруктів та ягід, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомляє у відкритому листі прес-служба асоціації «Укрсадпром».

У 2015 р. в Україні було вирощено більше 2 млн т. плодово-ягідної продукції, суттєва частка якої досі залишається нереалізованою та зберігається у фруктосховищах підприємств, при тому, що вже розпочато збір нового врожаю 2016 р.

«Проблема з реалізацією плодово-ягідної продукції виникла у результаті припинення торгових відносин між Україною та Російською Федерацією, куди експортувалось до 96% українських яблук, груш, айви, за офіційними даними ДФС», — сказано у повідомленні.

Таке миттєве закриття ринку найбільшого споживача української продукції надзвичайно негативно вплинуло на стан цілої галузі садівництва, ягідництва та розсадництва. Суттєво зменшились обсяги закладання нових багаторічних насаджень, у 5 раз зменшився обсяг експорту свіжих українських фруктів та ягід, вартість основних фруктів (яблук та груш) зменшилась у середньому у 5 раз, що надзвичайно негативно вплинуло на рівень доходів населення, зайнятого у галузі.

«Більшість учасників галузі садівництва, ягідництва та розсадництва — це дрібні виробники свіжих фруктів та ягід, які обмежені у можливостях просування своєї продукції на внутрішньому та зовнішніх ринках, не володіють достатніми ресурсами для підтвердження якості своєї продукції за міжнародними стандартами, а отже обмежені у можливості реалізовувати та експортувати свою продукцію, доносити інформацію про неї до потенційних споживачів не тільки за кордоном, а й в Україні», — йдеться у відкритому листі.

Також додається, що майже одночасно із припиненням експорту до Російської Федерації, в Україні було скасовано бюджетну програму «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» та припинено державну підтримку галузі, що стало ще одним потужним ударом по галузі, який майже добив галузь.

«Зазначені події створили безпрецедентну кризу в галузі, яка є найбільш трудомісткою, зі всього сільського господарства, забезпечує роботою майже 1 млн українців у сільській місцевості. Майже вся робота в галузі виконується вручну, зокрема, посадка, підрізка садів та ягідників, збирання урожаю, сортування тощо», — повідомляється у листі.

Як наголошується у листі, таким чином, за відсутності державної підтримки галузі, своєчасного та ефективного вжиття необхідних заходів з боку держави, направлених на стимулювання реалізації та споживання українських фруктів та ягід, подальше мовчазне спостерігання за проблемами галузі, може призвести до соціального вибуху у сільській місцевості.

Асоціація «Укрсадпром» звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших державних органів та діячів з вимогою термінового вжиття заходів з підтримки галузі, а саме:

  • впровадження державної підтримки садівництва, ягідництва та розсадництва в Україні;

  • стимулювання реалізації українських фруктів та ягід на внутрішньому та зовнішньому ринках;

  • стимулювання споживання в Україні фруктів та ягід вітчизняного виробництва.

  • популяризації українських фруктів та ягід як в Україні, так і за кордоном.

Виконано за допомогою Disqus