Механізм, що змусить аграріїв сіяти більше гречки — Лапа

31 травня 2016 96 0
Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби
МінагропродВолодимир Лапа, голова Держпродспоживслужби

Ціна на гречку — це єдиний механізм, що збалансує ринок і змусить аграріїв посіяти більше, заявив «Урядовому кур'єру» голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

На його думку, адміністративні важелі вже не працюють.

Володимир Лапа зауважив, що крупа гречана, а не гречка, входить до переліку товарів, які мають регульовані ціни. Підставою для подорожчання крупи стало збільшення вартості зерна гречки.

«Рентабельність переробного підприємства не має перевищувати 10%, а рівень націнки в торгових мережах — 15%. Суб’єкт господарювання, який хоче підвищити ціни на понад 1%, має подати декларацію у службу (раніше Держцінінспекцію), тоді ми перевіряємо економічну об∂рунтованість витрат під час формування оптово-відпускних цін і не маємо права не погодитися з тим, якщо націнка і рентабельність перебуватимуть у допустимих межах», — уточнив Володимир Лапа.

За його словами, щоправда, протягом 2015 р. — квітня 2016-го до Держцінінспекції по отримання вищезазначеного висновку звернулося лише одне підприємство-виробник крупи гречаної.

За даними прес-служби Держпродспоживслужби, аналіз документів показав, що причиною збільшення ціни на крупу гречану стало зростання ціни на сировину — з 11 ти. до 14 тис. грн/т (у листопаді 2015 р.). За оперативною інформацією, нині ціна на зерно крупи гречаної сягає 23 тис. грн/т. При цьому питома вага сировини (зерна) у собівартості крупи становить 89,7%.

У прес-службі уточнили, що на них покладено контроль за формуванням, встановленням і застосуванням державних регульованих цін. А повноваження з регулювання цін на продтовари, зокрема крупу гречану, надано обласним та міськдержадміністраціям.

До суб’єктів господарювання, які порушують законодавство про ціноутворення, за результатами перевірок буде застосовано адміністративно-господарські санкції: вся необгрунтовано одержана виручка та штраф у розмірі 100% підлягає сплаті до бюджету.

«Для позапланових перевірок нам потрібні звернення громадян. А таких щодо гречки було лише два чи три за два місяці», — уточнив Володимир Лапа.

Виконано за допомогою Disqus