Урожай соняшника перевищить 12 млн т — експерт

2 червня 2016 94 0
Урожайність соняшника підвищится
hqwall.neУрожайність соняшника підвищится

Валовий збір насіння соняшника в Україні у 2016 р. складе 12,1 млн т, що більш ніж на 800 тис. т або на 8,4% перевищує минулорічний показник і стане рекордом за обсягом виробництва олійної культури у країні, заявив аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький, повідомляє «ПроАгро».

За його словами, новий прогноз виробництва соняшника на 400 тис. т вищий попереднього, озвученого у квітні-місяці. Це збільшення пов'язане з підвищенням оцінки посівної і збиральної площ під олійною культурою до 5,9 млн га при тому, що згідно з повідомленням Мінагропроду, на сьогодні соняшник в Україні посіяно на 5,3 млн га, що становить 101% від прогнозу його посівної площі. Господарства і фермери в Україні традиційно занижують звітність за обсягами посіву і валового збору врожаю олійної культури, через що фактичні показники встановлюються за підсумковими даними про виробництво соняшникової олії.

Разом зі збільшенням прогнозу по площі посіву олійної культури підвищено і прогноз врожайності олієнасіння — до 20,9 ц/га проти колишніх 20,6 ц/га. Це підвищення ґрунтується на сприятливих погодних умовах нинішньої весни, достатній кількості тепла і вологозабезпеченості ґрунту, що створює хороші стартові умови для розвитку посівів. Якщо погода і надалі буде сприяти соняшнику, то його середня врожайність може виявитися вищою за торішню (21,6 ц/га) і складе 22 ц/га, і тоді валовий збір олієнасіння перевищить 12,7 млн т.

Виконано за допомогою Disqus