Законопроект №3006 розглянуть під час аграрного дня у ВРУ

11 липня 2016 71 0
У ВРУ планується винести на розгляд депутатів законопроект про правову долю земельних ділянок
У ВРУ планується винести на розгляд депутатів законопроект про правову долю земельних ділянок

На найближчий аграрний день у Верховній Раді планується винести на розгляд депутатів законопроект про правову долю земельних ділянок, власники яких померли, повідомив заступник голови Аграрного комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Олександр Бакуменко, пише UBR.

«Уже майже 1,5 млн га української землі стало нічийними після смерті власників. У цьому законопроекті пропонується механізм передачі цих наділів у розпорядження сільських громад. Ми знімемо з них плату за реєстрацію землі та дамо додатковий земельний ресурс», — анонсував документ Олександр Бакуменко.

Варто зазначити, що у законопроекта №3006, про який говорить Олександр Бакуменко, непроста доля. Він був поданий у Раду ще у минулому році і у грудні 2015 р. прийнятий у першому читанні. Але ось другого — у квітні цього року так і не пройшов — нардепи повернули його на доопрацювання. У висновку Головного юридичного управління Ради звертається увага, зокрема, на такі моменти:

«Проектом прописано, що заява про визнання ділянки такою, що не переходить спадкоємцям, подається до суду за місцем знаходження спадщини, але не визначено суб'єкта звернення до суду, що є неприйнятним. Крім того, необхідно встановити чіткий перелік суб'єктів, які можуть звертатися до суду. У проекті також передбачено, що справа про спадщину розглядається судом з обов'язковим залученням органів місцевого самоврядування. Але залучення органів місцевого самоврядування відбувається лише у випадках, коли заяви подають кредитори або користувачі суміжних ділянок, в інших випадках органи місцевого самоврядування беруть участь у розгляді як заявник», — йдеться у звіті парламентського юридичного управління.

Виконано за допомогою Disqus