Солома як добриво здатна збільшити продуктивність сільгоспкультур на 20%

12 липня 2016 123 0
Солому на полтавських полях пропонують залишати у якості органічного добрива
inworldanimal.ruСолому на полтавських полях пропонують залишати у якості органічного добрива

У департаменті агропромислового розвитку Полтавської ОДА радять використовувати солому в якості органічного добрива, повідомляє «Енерголайф».

Для цього полтавські фермери повинні відмовитися від спалювання соломи, адже це погіршує біологічні та водно-фізичні властивості ґрунту: вигорання гумусу відбувається у шарі до 5 см, суттєві втрати продуктивної вологи у шарі до 10 см. Натомість, якщо рештки заорювати у землю, це значно покращить стан ґрунту.

Під час досліджень, проведених на Полтавській державній сільськогосподарській дослідній станції імені М.І.Вавилова Інституту свинарства і АПВ, стверджують, що зароблення соломи збільшить продуктивність сільськогосподарських культур на 10-20%.

Використання пожнивних решток як добрива покриває дефіцит органічної речовини у ґрунті на 20-25%, стверджують полтавські фахівці. При врожайності пшениці 5-6 т/га на полі залишається біля 10-12 т/га побічної продукції разом з поверхневими та кореневими рештками, що еквівалентно по своїй ефективності 6-7 т/га гною.

Виконано за допомогою Disqus