Росія може заборонити закупівлю кормів з України через ГМО

20 липня 2016 78 0
Россільгоспнагляд наступного тижня може заборонити поставки кормів з України
replyua.net.uaРоссільгоспнагляд наступного тижня може заборонити поставки кормів з України

Россільгоспнагляд наступного тижня може заборонити поставки кормів з України через виявлення у них ГМО. Можлива і заборона на ввезення цієї продукції з ЄС, заявив керівник служби Сергій Данкверт, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми чітко вибудовуємо систему, яка дозволяє протидіяти (постачанню продукції з ГМО — ред.). Тому, думаю, що в Україні все скінчиться тим, що ми введемо обмеження на ту продукцію, яка може містити ГМО, потенційно навіть», — заявив він.

За його словами, Россільгоспнагляд «просто бачить повну безконтрольність» в Україні щодо ГМО.

«Україна, мабуть, стала таким полігоном для використання нашими відомими заокеанськими колегами ГМО, тому що ми у минулому році вже виявили генномодифікований ріпак з України. Ми його зупинили, просто шуму не піднімали. Тепер виходить, що у них ситуація безконтрольна, з нами ніхто не спілкується, значить, ми повинні зробити відповідний бар'єр», — сказав він.

Також Сергій Данкверт не зазначив, що обмежувальні заходи можуть бути впроваджені і стосовно деяких кормів з європейських країн.

«В Європі вони пишуть, що немає ГМО. А наповнення — ГМО. Чому? Та немає своєї продукції, яка сьогодні конкурентна за ціною була б. Вони беруть дешеву аргентинську або дешеву бразильську (сою, вироблену з ГМО — ред.), наповнення роблять, а потім до нас відправляють. Тому і по Європі, може бути, по частині кормів будемо вводити більш жорсткі заходи», — заявив він.

Сергій Данкверт нагадав, що Россільгоспнагляд направив українським колегам лист з пропозицією провести на наступному тижні переговори по проблемі, що виникла.

«Ми написали лист, ми свою справу зробили. У нас є процедура у рамках СОТ. Не відповіли на лист? Далі — заходи. Тобто, на наступному тижні, якщо вони не зреагують, ми будемо вживати заходів», — заявив він.

Виконано за допомогою Disqus