Міжнародний майстер-клас з сучасних технологій вирощування рису проходить на Херсонщині

10 серпня 2016 106 0
Майстер-клас з вирощування рису на крапельному зрошенні
kurkul.comМайстер-клас з вирощування рису на крапельному зрошенні

Сьогодні команда Latifundist.com присутня на міжнародному майстер-класі за сучасними технологіями вирощування рису і екологічної безпеки 2016 р. «Сучасна технологія вирощування рису, світова практика харчової та екологічної безпеки».

На заході зібралося близько 70 учасників, щоб дізнатися все про вирощування рису у різних країнах світу на крапельному зрошенні.

На майстер-класі присутні спікери з 11 країн світу: Ізраїлю, Японії, Італії, Бразилії, Туреччини, Німеччини, Іспанії та ін., щоб розповісти про свій досвід.

Майстер-клас проходить на базі Інституту рису НААН за підтримки світового лідера — виробника систем краплинного зрошення Netafim у с. Антонівка, Скадовського р-ну, Херсонської області.

Оскільки рис є хорошим джерелом енергії і корисних мінералів, що впливають на якість життя людей, на конференції також розглядатимуться питання харчової та екологічної безпеки при вирощуванні рису.

Компанія Netafim-Україна спільно з Інститутом рису розкажуть про світовий досвід вирощування рису за допомогою крапельного зрошення, про те, як захистити навколишнє середовище від повітряних і водних забруднень, про харчову безпеку, про нові технології крапельного зрошення. А вже завтра покажуть нам приклади крапельного зрошення на своїх експериментальних полях.

«Традиційно рис вирощувався на затопленні. З переходом на краплинне зрошення йде колосальна економія води — до 40%, максимально знижується забруднення навколишнього середовища, тому що, як правило, у воду просто потрапляють добрива і левова частка його випаровується або просочується у ґрунт разом з пестицидами. Перед прибиранням рису цю воду зливають у відкриті водойми, а це все токсично. Ми відходимо від цього», — зазначив директор Netafim-Україна і Молдова Сергій Савранський.

Найголовніше те, за його славами, що 40% парникових газів у світі виробляється з рисових чеків, тому що це процеси гниття, це міні-болотце, де максимально виробляється метан, болотний газ.

«Наступний момент — рослина від відсутності кисню починає накопичувати миш'як — це токсичний елемент і у багатьох країнах збільшують обмеження на наявність миш'яку у продуктах харчування. При краплинному зрошенні, це питання знімається взагалі», — сказав він.

Директор Netafim-Україна і Молдова Сергій Савранський

Він зазначив, що в Україні існують чеки з радянських часів по 3 га. Створити новий чек — дуже дорого, це колосальні ресурси. На сьогодні збільшити площі посіву можна тільки за рахунок краплинного зрошення.

Виконано за допомогою Disqus