Держрезерв оголосить конкурс на закупівлю 100 тис. т пшениці

8 вересня 2016 52 0
За системою «ProZorro» буде оголошений тендер із закупівлі 100 тис. т зерна
pixabay.comЗа системою «ProZorro» буде оголошений тендер із закупівлі 100 тис. т зерна

Найближчим часом за системою «ProZorro» буде оголошений тендер із закупівлі 100 тис. т зерна 2-3 класу, повідомив в інтерв'ю AgroPolit.com голова відомства Вадим Мосійчук.

«Зерно зберігатиметься на наших складах як стратегічний запас для держави. У новій номенклатурі товарів будемо включати ще й борошно», ― зазначив він.

За його словами, гроші на закупівлю товарів у Держрезерв не виділяються.

«На закупівлю матеріальних цінностей, у тому числі зерна та нафтопродуктів, системі Держрезерву не виділяються гроші з 2012 р.! Ні копійки», ― наголошує він.

На запитання, за які гроші проходить закупівля матеріальних цінностей, Мосійчук відповів, що за рахунок отримання боргів, продажу простроченого товару. Але кожного року запаси все менші.

«Тому й звернулися до Мінфіну, щоб вперше за 5 років Держрезерву виділити на 2017 р. 1,6 млрд грн на придбання пального. Якщо рахувати, скільки обходиться Держрезерв країні, то вимальовується така картина: 2015 р., коли ми прийшли у середині року новою командою і вивели всі підприємства за 6 місяців у прибуток, то вся система Держрезерву отримувала від держави 66 млн грн», — сказав він.

Голова Держрезерву підкреслив, що гроші виділялися на заробітну плату, комунальні послуги. А сплата податків та зборів підприємств і організацій склала 65 млн грн. Тобто утримання Держрезерву для держави коштувало 0 коп.

«Він — самоокупився. На наступний рік плануємо перерозподілити бюджетні кошти, які виділялись на утримання державних організацій для оплати за зберігання матеріальних цінностей. Таким чином, Держрезерв сплачуватиме лише за те, що фактично зберігається, а не утримуватиме порожні склади. На таку схему ми планували перейти з 2017-го. Поки що порозуміння з цих питань з Міністерством економіки немає», ― додає Вадим Мосійчук.

Виконано за допомогою Disqus