Прогнози синоптиків викликали тривогу в аграріїв Черкащини

23 вересня 2016 75 0
Погодні умови цієї осені не радують аграріїв Черкащини
dobrivliany.ucoz.ruПогодні умови цієї осені не радують аграріїв Черкащини

Погодні умови цієї осені не радують аграріїв Черкащини, пише прес-служба Черкаської облдержадміністрації.

Посуха триває, ефективних дощів не було. І якщо у першій половині вересня були досить комфортні умови для закінчення збиральної кампанії, то із середини місяця, а це початок оптимальних строків посіву озимої пшениці, такі прогнози викликали тривогу.

«За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, верхній шар ґрунту в області тривалий час залишається сухим, що ускладнює підготовку ґрунту, проведення посіву озимих культур та появу сходів. Дощі, що пройшли в області останніми днями кількістю від 1 до 6 мм, істотно не вплинули на стан ґрунту», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що гарантоване одержання дружніх сходів забезпечується тоді, коли запаси продуктивної вологи не менші за 10 мм у шарі ґрунту 0–10 см, а в орному — 20–30 мм. У разі запасів в орному шарі менше 5 мм – сходи отримати неможливо, а в разі запасів 6–10 мм – сходи будуть зріджені й ослаблені внаслідок того, що проростання триватиме довго. Фактично ж у західній частині області в орному шарі грунту сухо, у східній –2-12 мм. Тож поля просять гарного дощу.

«За прогнозами синоптиків, до кінця вересня погода залишиться нестійкою: із коливаннями температури та періодичними дощами, більш ефективними у кінці місяця. До 26 вересня поступово потеплішає (вночі до 4-9°, вдень до 13-18°), надалі температура знизиться на 2-3°», — йдеться у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus