На заході країни фермери залишили половину врожаю картоплі у полі

28 вересня 2016 103 0
На ринку картоплі в Україні намітилася тенденція до зростання ціни
kirovogradskaya.all.bizНа ринку картоплі в Україні намітилася тенденція до зростання ціни

На ринку картоплі в Україні намітилася тенденція до зростання ціни, повідомляє UBR.

Сьогодні комерційні господарства Західного регіону вже декларують продаж по 2,8-3,0 грн/кг, але більшість угод здійснюються за ціною 2,4-2,7 грн/кг. Ще тиждень тому ціни на картоплю формувалися у діапазоні 2,0-2,5 грн/кг.

«Ціни на картоплю досить часто починають рости у другій половині вересня, оскільки у цей період населення і господарства починають робити заготовку на зиму. Але у цьому році крім усього спостерігається затримка із збиранням врожаю у деяких західних регіонах, в умовах високого попиту, дозволяє виробникам підвищувати ціни на наявні обсяги», — зазначила експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.

З цією інформацією виступають і фахівці Української асоціації виробників картоплі (УАВК). За їхніми даними, на нині у деяких великих господарствах Тернопільської та Чернігівської областей майже 50% врожаю ще залишається у полі. Крім того, за даними асоціації, у цьому році врожайність картоплі у комерційних господарствах буде на 2-3% вищою, ніж у минулому році, але товарний вигляд продукції, на жаль, погіршиться.

«Збір картоплі у деяких районах західних областей зараз ускладнений. Грунт дуже сухий, тому при зборі утворюється купа, яка травмує плоди. Саме тому фермери змушені призупинити роботу. Ще однією особливістю цього сезону є проблема з якістю картоплі. З одного боку волога весна позитивно вплинула на врожайність, але у цьому році як ніколи картопля страждала від дротяників і совки, крім того через те що влітку були істотні коливання температур, плоди зараз вражені паршею», — зазначає Президент УАВК Микола Гордійчук.

Наприкінці вересня минулого року господарства Західного регіону, де сконцентровано виробництво картоплі України, пропонували картоплю за ціною 2,5-2,8 грн/кг.

У минулому році після незначного підвищення у середині жовтня ціни на картоплю залишалися стабільними до кінця сезону, а деякі фермери взагалі змушені були навесні продавати картоплю дешевше, ніж на момент збору, через погіршення якості продукції за період зберігання.

Виконано за допомогою Disqus