На Херсонщині збирають урожай рису, вирощений без чеків

3 жовтня 2016 92 0
Жнива на Херсонщині розпочалася там, де їх ніколи не було
www.interfax.ruЖнива на Херсонщині розпочалася там, де їх ніколи не було

Аграрії Таврії (Херсонська область) довели, що навіть у посушливому степу вигідно вирощувати рис, повідомляє Кherson.net.ua.

Жнива на Херсонщині розпочалася там, де їх ніколи не було. У Каховському районі області збирають добірний рис, вирощений без чеків — на крапельному зрошенні.

На експеримент з «благословення» Інституту рису НААН України наважилося приватне підприємство «Агробізнес», що у с. Мар'янівка. Тут ризикнули — і чимало виграли.

«Придбали систему крапельного зрошення, і на 22 га звичайного поля, висадили рис сорту «Прем'єр». На створення чеків не витрачалися, і воду для поливу також економили: влітку «крапелька» забрала 8900 кубометрів води на 1 га, тоді як на звичайному зрошенні її потрібно було б у півтора рази більше», — зазначив фінансовий директор підприємства Данило Репілевський.

За його словами, урожай рису отримали не рекордний, але цілком пристойний — 8 т із 1 га.

«Не буду обтяжувати складними фінансовими розрахунками, але скажу простіше: на кожну вкладену гривню розраховуємо отримати три. Адже продавати будемо не рис-сирець, а вже підготовлене для переробки на крупу зерно — сушарка у нашому господарстві є. Хіба що не збираємося реалізувати врожай відразу, а почекаємо кілька місяців, коли «сезонний фактор» зникне, і оптовики будуть давати ще кращу ціну», — сказав він.

У наступному році на підприємстві планують збільшити площі під рис до 40 га — адже на прибуткову культуру, якої в Україні вирощують недостатньо навіть для задоволення внутрішнього споживання, попит тримається стійкий. Та й ціна, якщо перед жнивами і падає, все одно дозволяє з надлишком окупити всі виробничі витрати. І так думають не тільки у Мар'янівці.

«Щорічно у степах Таврії додається у середньому по 100 га рисових плантацій. Їх площа у цілому досягла 7,6 тис. га — саме за рахунок краплинного зрошення. Посіви рису з'являються навіть у тих районах краю, де рис не сіяли ніколи, і сусіди уважно спостерігають за роботою рисоводів-початківців», — повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Андрій Неділько.

Спеціально для найдопитливіших читачів дані про жнива доступні в інтерактивному сервісі «Урожай онлайн» — спільному проекті Latifundist.com і компанії AGCO.

Виконано за допомогою Disqus