Британський фермер переміг супермаркети органікою

18 жовтня 2016 73 0
Фермер переміг супермаркети
fotostrana.ruФермер переміг супермаркети

Британський фермер Гай Уотсон став власником найбільшої у країні мережі з доставки органічної фермерської продукції Riverford Organics, повідомляє Аgronews.

Перший час фермер сам займався поставками, але потім прийшов до ще однієї важливої ​​думки — залучити до справи інших фермерів, які згодом утворили б фермерські кооперативи. З 1997 по 1999 р.р. Гай Уотсон працював з десятьма різними фермами. Він зібрав навколо себе п'ять великих ферм, розташованих в Англії і Південному Уельсі. Крім британських ферм, він також налагодив співпрацю і з іншими країнами. Наприклад, банани для продажу у Riverford Organics вирощують у Домініканській Республіці, ананаси — у Західній Африці, шпинат привозять з Іспанії, а оливкове масло — з Італії.

Згодом була вироблена і чітка схема замовлення продуктів. Люди заходять на сайт ферми, вибирають продукти з каталогу, вказують день доставки і незабаром коробочка з написом Riverford Organics з'являється у них під дверима. Всередині може бути абсолютно вегетаріанський набір (vegbox), м'ясо з овочами (м'ясо + vegbox) або фруктовий.

До речі, за останні 10 років вибір продуктів збільшився в кілька разів — тепер крім овочів і фруктів можна придбати свіже молоко, яйця, випічку і навіть вино. В якості їжі можна не сумніватися, для Гая Уотсона це принциповий момент.

«Ми продаємо тільки по-справжньому якісні продукти, вирощені і приготовані людьми, яких ми знаємо і кому довіряємо», — зазначив він.

Платити за подібне задоволення доводиться набагато менше, ніж в найбільших супермаркетах. При цьому доставка кошиків безкоштовна! Досягається це постійним моніторингом цін на органічні товари в супермаркетах і економією на логістиці. У гарячий овочевий сезон, який настає в серпні, ціни на органічні овочі у Ріверфорді нижче магазинних на 58%! У середньому фермери постачають 47 тис. упаковок овочів в тиждень. Не дивно, що за кілька років оборот Ріверфорду виріс з 5 до 30 млн фунтів на рік.

Ще одним переконанням Гая Уотсона було те, що здорова їжа ніколи не буває прісною і несмачною. Тому коли справи на фермі пішли в гору, він вирішив наочно продемонструвати, якими різноманітними можуть бути страви з сезонних продуктів, в 2005 р. відкрив свій ресторан «Польова Кухня». Кафе швидко набуло популярності: у 2010 р. здобуло звання «найкращого ресторану органічної кухні у Великобританії».

Що стосується майбутнього Ріверфорду, то його Гай Уотсон бачить в продовженні існування фермерського кооперативу, але головну роль там гратимуть вже самі покупці. У будь-якому випадку, продавати ферму він не збирається. Це заняття всього його життя, то, до чого він йшов багато років.

«Я просто хотів створити справу, яка приносила б користь, а не тільки гроші. Мене так виховали батьки — ти повинен постаратися зробити щось цінне в житті», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus