Завод з виробництва мікродобрив і засобів захисту рослин компанії ALFA Smart Agro

ALFA Smart Agro: інновації в деталях

Служба новин 18 жовтня 2016 222 0

Процес переходу на «розумні технології» — шлях майбутнього сучасного сільського господарства. Ці тренди наслідують багато аграрних компаній України, але справжній прорив вдається здійснити одиницям. Симбіозом інноваційного і технологічного підходу стало завершення будівництва заводу препаративних форм в м. Біла Церква з унікальним для вітчизняної промисловості технологічним рішенням виробництва концентратів суспензій, дослідницьким відділом з хімічною і агрономічною лабораторіями, а також «міні-заводом», що моделює усі хімічні процеси. На офіційне відкриття приїхали подивитися високопоставлені гості — прем'єр-міністр, міністр аграрної політики і продовольства, члени аграрного комітету Верховної Ради і сільгоспвиробники. Журналістам Kurkul.com також вдалося побувати на цій значимій для аграрного ринку події.

Історія однієї мрії

За словами Голови наглядової ради ALFA Smart Agro Бориса Тодорова, все розпочиналося з ідеї і бажання розвиватися, хотілося створити інноваційний продукт. Оскільки компанія вже більше 15 років займалася постачанням засобів захисту рослин і мікродобрив на український ринок, було прийнято рішення виходити на новий рівень — створювати власні препарати. Подорожуючи по всьому світу, команда компанії бачила немало сучасних агрохімічних заводів, була навіть пропозиція придбати один з них в Сербії. Проте, Борис Тодоров твердо вирішив, що інвестувати буде саме у вітчизняне виробництво.

Голова наглядової ради ALFA Smart Group Борис Тодоров

«Я ставив завдання нашому агрономічному відділу розробити нові продукти, які були б кращі, ніж попередні, і в жодному разі не перетиналися з препаратами мультинаціональних компаній. За останні три роки компанія еволюціонувала від імпортера ЗЗР у розробника і виробника, у нас кардинально змінилися бізнес-процеси, прийшов європейський менеджмент. Так з'явилася компанія ALFA Smart Agro. Ми хочемо зробити роботу нашого клієнта ефективнішою, тому що його успіх — це наш успіх», — говорить Борис Тодоров.

У своєму виступі він подякував депутатському корпусу і мерії м. Біла Церква за активну підтримку, зокрема, за закон про дерегуляцію, який значно полегшив ведення бізнесу. Одним словом, влада пішла назустріч.

Завод спроектований і побудований за авторським проектом, створеним спільно фахівцями компанії і державного НДІ «Еластик». Сьогодні продуктивність заводу — 11,4 тис. т продукції в рік, на даний момент завершено першу і другу чергу будівництва. У керівництва великі плани на майбутнє: відкрити третю чергу, логістичний комплекс, виробництво тари, виробництво продуктів у дрібному фасуванні (для фермерів і дачників), інвестувати додаткові кошти в дослідження і розробки.

Зараз дослідницькі підрозділи ALFA Smart Agro працюють на повну: 20 формуляцій знаходяться на стадії розробки, наступного року до випуску готуються 7 нових продуктів.

Стратегічний об'єкт

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у своєму виступі відмітив стратегічне значення заводу. За його словами, зараз для країни важливо залучити інвестиції у вітчизняне виробництво. Прем'єр підкреслив, що влада зі свого боку повинна створити сприятливі умови для інвесторів, які поки що працюють, як мовиться, не завдяки, а всупереч.

Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України

«Сьогодні створено підприємство, яке виготовлятиме достатньо продукції для задоволення 15% потреб внутрішнього ринку. Це важлива подія, адже ми розуміємо, що додана вартість буде створена в Україні. У нас є знання і досвід, є можливості для того, щоб робити конкурентний продукт», — сказав Володимир Гройсман.

За його словами, це допоможе знизити залежність від імпорту, адже сьогодні більше за 90% засобів захист рослин, які використовують в Україні, ввозять із закордону.

Після виступу прем'єр-міністра гостей зібрали біля входу до виробничого комплексу для урочистого відкриття заводу і перерізання стрічки. Цю почесну місію виконали власник компанії Борис Тодоров, прем'єр-міністр Володимир Гройсман і міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий.

Лінія виробництва концентратів суспензій

Отже, чим же унікальний цей завод? Услід за уповноваженими гостями йдемо оцінювати виробництво. Перша ділянка — лінія виробництва концентратів суспензій.

Лінія виробництва концентратів суспензій

Технічний директор заводу Валерій Прокопенко розповідає, що продукцію виготовляють на 4 окремих лініях. Вони розташовані так, щоб одночасно робити відразу декілька препаратів. Проектна потужність кожної лінії складає близько 1 тис. т продукції на рік. Для виробництва якісних концентратів суспензій дуже важливий етап подрібнення діючої речовини продукту до мікрочасток. Технологічний час виробництва вдалося скоротити за допомогою двоступінчатого подрібнення з використанням різних по твердості речовин. Кожен млин на 40-50% заповнено так званим «бісером» — кульками, які подрібнюють гранули речовин.

«Устаткування замовляли під наш конкретний проект. За рахунок розділення виробництва на лінії ми досягли підвищення продуктивності. Це рішення зумовило збільшення вартості проекту, натомість забезпечило гарантовану якість показників, яких хотілося досягти», — відзначає технічний директор заводу Валерій Прокопенко.

Завод з виробництва мікродобрив та ЗЗР компанії ALFA Smart Agro

Міні-завод

Відправляємося в саме «серце» розробки технологій виробництва — міні-завод. Це обладнання дає можливість відтворити усі процеси, які відбуваються в цехах, до того ж у декілька повторів. За 1 технологічний цикл тут можна отримати близько 10 л препарату. Цієї кількості вистачає, щоб провести фізико-хімічні і польові випробування, а також залишити необхідну кількість препарату для проведення державних реєстраційних робіт. (Для порівняння, в хімічній лабораторії можна приготувати максимум 500 мл препарату).

Міні-завод

Агрономічна лабораторія

Далі нас ведуть в агрономічну лабораторію. Саме тут проводять тестування препаратів і діагностику захворювань рослин. Нас зустрічає директор з розвитку і управління продуктами Сергій Кнечунас.

Сергій Кнечунас, директор з розвитку і управління продуктами

«З 2011 року компанія вивела на ринок більше 15 препаратів, ще 7 готуються на наступний рік. Більшість з них стали популярними серед споживачів, оскільки, окрім оптимальних цін, вони мають швидку дію на шкідливі об'єкти і широкий спектр застосування», — говорить директор з розвитку і управління продуктами Сергій Кнечунас.

Перш, ніж створювати той чи інший препарат учені досліджують проблеми, які виникають у аграріїв на полях. Підбирають діючі речовини, виходячи на прототипи майбутніх продуктів. Потім прототип обов'язково тестують, вивчаючи, наскільки ідея близька до необхідного результату. Проте, це лише первинні тести, далі продукт досліджують на взаємодію з іншими препаратами, виявляють побічні ефекти.

Для фітодіагностики насіння використовується термостат, який забезпечує контроль стабільності температури. За раз можна проводити близько 50 варіантів тестів. Крім того, в лабораторії є фітотрон — кімната, в якій можна моделювати і контролювати погодні умови. Через блок управління можна задати необхідні параметри температури, подачі повітря, системи освітлення тощо.

«Лабораторія оснащена сучасним технологічним устаткуванням, яке дозволяє відтворити максимально наближені до реальності умови. Так ми можемо моделювати будь-які кліматичні умови впродовж сезону. Тут випробовуються гербіциди, добрива, фунгіциди і т.д», — розповідає продакт-менеджер з гербіцидів Валерій Литвиненко.

Хімічна лабораторія

«Мозок» заводу — хімічна лабораторія. Саме тут проходять усі розрахунки і наукові дослідження. Крім того, лабораторія здійснює суворий контроль якості усіх препаратів.

Керівник лабораторії, провідний фахівець з Данії Мортен Педерсен розповідає, що зараз вони працюють над розробкою інсектицидного протруйника.

«Зараз хочемо створити друге покоління продукту, який буде виготовлятися вже тут, в Україні», — говорить Мортен Педерсен.

Мортен Педерсен, керівник лабораторії, провідний спеціаліст з Данії

Екологічний чинник

Сучасні лабораторії, що відтворюють будь-які кліматичні умови, — це, поза сумнівом, досягнення. Проте завод знаходиться якраз біля Білої Церкви, в санітарній зоні. Наскільки взагалі він безпечний для екології? Директор заводу Роман Шпаченко розповідає, що брав безпосередню участь в його проектуванні, запуску і отриманні дозвільної документації. Тому в безпечності заводу впевнений. Підтвердження цьому — останній «вагомий» документ, який нещодавно отримали, — ліцензія Міністерства екології на виробництво.

Роман Шпаченко, директор заводу

«Наше підприємство здійснює практично нульову шкідливу дію на довкілля. Тут реалізовано виробництво замкнутого циклу, підприємство не має стічних вод, тим більше, ми не забруднюємо ґрунти», — підкреслив директор заводу Роман Шпаченко.

Великі надії

За останні 3 роки ALFA Smart Agro еволюціонувала від імпортера ЗЗР в розробника і виробника. На порядку денному компанії — стати ближче до кінцевого споживача (аграріїв), адже сервіс і консультації будуть тепер доступні на всій території України. В новій концепції також комплексно реалізуються головні принципи розумної агрономії: раціональний підхід до агротехнологій, наукова обґрунтованість, точність і висока ефективність.

Крім того, один з головних пріоритетів — суворе дотримання багаторівневого контролю якості на усіх етапах розробки, виробництва і застосування мікродобрив і засобів захисту рослин в сільському господарстві.

Саме тому, за словами Бориса Тодорова, штат агрономів-консультантів збільшать з 17 до 40 фахівців, а штат заводу до закінчення будівництва складатиме 50 чоловік.Впродовж найближчих двох років компанія планує інвестувати ще більше 90 млн грн у розвиток. У планах намітили вихід на зовнішні ринки. Серед пріоритетних країн — європейські, стандарти якості яких є найвищими у світі.

Наталія Ключнікова, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою