Аграрії Сумщини радилися, як зберегти якість земель

21 жовтня 2016 45 0
Аграрії взяли участь у науково-практичному семінарі «Родючість ґрунтів Сумщини та заходи з їх відновлення»
sm.gov.uaАграрії взяли участь у науково-практичному семінарі «Родючість ґрунтів Сумщини та заходи з їх відновлення»

Сільгоспвиробники Сумської області взяли участь у науково-практичному семінарі «Родючість ґрунтів Сумщини та заходи з їх відновлення», пише прес-служба Сумської облдержадміністрації.

На дослідному полігоні Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН присутнім наочно продемонстрували приклад сівозміни та ознайомили із різними сортами та гібридами кукурудзи, сорго зернового, які сприяють збереженню якості земельного ресурсу.

«Основним стражем збереження родючості ґрунту є гумус, натомість неправильні підходи до землекористування призводять до зменшення його вмісту у землі. Грамотне ж чергування культур з різними кореневими системами та біологічними особливостями, мінімізація механічного обробітку і тиску на ґрунти, використання проміжних сидератних культур сприяє відновленню родючості. При цьому бобові залишають після себе найбільше поживних решток», ‒ зазначив директор Інституту Віктор Кабанець.

Також додається, що фермер із Роменщини Петро Черненко займається вирощуванням зернових. До питання збереження родючості землі підходить серйозно, тож для цього застосовує посів сидератів, зокрема, гірчиці, гречки, ріпаку, які дозволяють очистити ґрунт від інфекції, бур’янів та збагатити його органічною масою.

«Однією з умов збереження властивостей ґрунтів є дотримання сівозміни. Тож зараз ми активно проводимо зустрічі в районах із власниками земельних паїв, показуємо, що проведення сівозміни – економічно обґрунтовано і вигідно, адже засилля кукурудзи і соняшника щороку змушує виробника вкладати в обробіток земель все більше і більше ресурсів», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора.

Виконано за допомогою Disqus