На ринку соняшника панує висока конкуренція

30 жовтня 2016 108 0
Соняшник стрімко дорожчає через конкуренцію між переробниками
kurkul.comСоняшник стрімко дорожчає через конкуренцію між переробниками

Активні темпи збиральної кампанії соняшнику не сприяють зниженню цін на олійну культуру, а, навпаки, призвели до їх зростання з огляду на те, що посилилася конкуренція з боку переробного сектора, повідомляють аналітики «Експерт Агро».

У міру появи на ринку пропозицій великих партій соняшнику, переробники збільшують закупівельні ціни для залучення обсягів.

«Висока конкуренція на ринку сировини обумовлена ​​прогнозованим дефіцитом соняшнику в умовах значного нарощування переробного потенціалу. До того ж сільгоспвиробники стримують продаж чекаючи цінового максимуму, а на елеваторах ще не акумульовані достатні обсяги», — вважають аналітики.

Згідно з даними щотижневого моніторингу «Експерт Агро», з початку цього тижня зростання закупівельних цін в середньому становить 200-300 грн/т на елеваторі.

«На сьогодні середній ціновий діапазон становить 7 300-10 100 грн/т (EXW). Мінімальні та близькі до них ціни (7 300-9 750 грн/т) характерні для областей західного регіону, а також тих, де відсутні великі переробні заводи. Ціни вище середніх — в регіонах концентрації переробного потенціалу (центральний і південний). Тут закупівлю декларують найчастіше за цінами 10 000-10 100 грн/т на елеваторі», — констатують аналітики.

Повідомляється, що на початку тижня ціни були до 10 300-10 350 грн т, а припортові заводи декларують закупівлю за цінами 10 400-10 600 грн/т (СРТ).

«У найближчі тижні тенденція росту цін збережеться, що обумовлено активним формуванням сировинного запасу переробників соняшника для виходу роботи підприємств на максимально можливе завантаження. Обмежуючим фактором для підвищення закупівельних цін буде експортна ціна на олію, враховуючи експортну орієнтованість цього сегмента ринку», — підсумували фахівці агенції.

Виконано за допомогою Disqus