Депутати стали на захист фермерів Рівненщини у земельному питанні

2 листопада 2016 54 0
Депутати проти збільшення розміру орендної плати за використання земель сільгосппризначення державної власності
blogs.lb.uaДепутати проти збільшення розміру орендної плати за використання земель сільгосппризначення державної власності

На Рівненщині депутати виступили проти збільшення розміру орендної плати за використання земель сільськогосподарського призначення державної власності, пише прес-служба Рівненської облради.

У грудні 2015 р. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру своїм листом рекомендувала керівникам головних управлінь Держгеокадастру в областях утриматись від встановлення розміру орендної плати на рівні менше 8% від нормативної грошової оцінки.

«Водночас статтею 288 Податкового кодексу України передбачено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3% нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села, департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації підготовлено проект Звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням відкликати згадуваний лист.

«Обласні обранці вважають доцільним при визначенні розміру орендної плати враховувати рекомендації комісій з визначення орендної плати за землю, створених при районних державних адміністраціях», — зазначається у повідомленні.

Загалом на території Рівненської області свою діяльність здійснюють близько 500 фермерських господарств, фінансово-економічний стан яких не дозволяє конкурувати з потужними сільгосптоваровиробниками, сплачуючи орендну плату в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки землі.

«Наші землі не є конкурентно здатними, їх ніхто і за 3% не хоче брати в оренду, особливо у північних районах області. Складається така ситуація, що фермери, які використовують землі державної власності сільськогосподарського призначення, почали відмовлятися від оренди. Тому цим зверненням ми підтримаємо сільгоспвиробника. Адже саме середні і дрібні товаровиробники вирощують продовольчі культури. До того ж лист Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру є незаконним», — зазначила голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села Світлана Богатирчук-Кривко.

Виконано за допомогою Disqus