Учені замінять антибіотики на срібло для лікування птахів

3 листопада 2016 41 0
Колоїдне срібло також має антибактеріальну дію, але більш безпечне
rsholding.ruКолоїдне срібло також має антибактеріальну дію, але більш безпечне

Учені можуть замінити антибіотики на препарат колоїдного срібла для лікування птахів в промисловому виробництві, повідомляє «ТАСС».

Для цього група уральських фахівців вивчить його вплив на їх організми, повідомила завідувач кафедри органічної та екологічної хімії Тюменського державного університету (ТюмДУ) Гульнара Шигабаєва.

«Вчені ТюмДУ почали дослідження впливу препаратів колоїдного срібла на організм птиці спільно з Тюменським науковим центром Сибірського відділення РАН (ТюмНЦ СО РАН) і Державним аграрним університетом Північного Зауралля. Ми з'ясуємо, чи можна використовувати їх замість антибіотиків, які зараз активно застосовуються в промисловому птахівництві», — сказала вона.

За словами вчених, колоїдне срібло також має антибактеріальну дію, але більш безпечне, ніж препарати, що використовуються в птахівництві. Нині для лікування птахів на підприємствах використовують антибіотики, які можуть завдати шкоди здоров'ю людини.

«Справа в тому, що вони накопичуються в м'ясі птиці, а для людини зайві дози цього препарату шкідливі, колоїдне срібло безпечніше», — додала вона.

Також уточнила, що допускати передозування не можна і при застосуванні срібла.

«Для цього ми досліджуємо, чи йде накопичення препаратів колоїдного срібла в м'ясі конкретних органів птиці при його застосуванні. Важливо, щоб не було накопичення срібла в гомілці, печінці, грудях, стегні, тобто в тих органах птиці, які людина вживає в їжу. Ми вже подали спільну заявку на федеральний грант, щоб продовжити дослідження, адже нам належить провести багаторічні досліди, перш ніж впровадити використання колоїдного срібла в промисловому птахівництві», — пояснила Гульнара Шигабаєва.

Виконано за допомогою Disqus