Аграріям потрібен адресний податковий кредит — АСУ

4 листопада 2016 95 0
Експерти АСУ взагалі вважають наявний механізм здешевлення кредитів некоректним і нецільовим
6264.com.uaЕксперти АСУ взагалі вважають наявний механізм здешевлення кредитів некоректним і нецільовим

Здійснювати підтримку аграріїв потрібно через адресний податковий кредит: надавати безкоштовні фінансові ресурси банкам, що кредитують капітальні вкладення та інвестиційні проекти під невеликі відсотки.

Таку пропозицію висловили експерти Аграрного союзу України (АСУ), пише «Урядовий кур'єр».

Напрямами, що потребують першочергової підтримки, аналітики АСУ вважають створення кооперативів малих та середніх виробників і розвиток ринкової та логістичної інфраструктури. Адже відомо, що селяни часто змушені віддавати вирощене за безцінь лише тому, що не мають змоги самостійно вивезти та реалізувати свою продукцію.

Ці два напрями мають бути пріоритетними одержувачами державної підтримки. Натомість поки що маємо іншу картину: надання кредитів фермерським господарствам — 25 млн грн плюс ще 40 млн зі спеціального фонду Кабміну, підтримка тваринництва — 210 млн. Також 25 млн грн заплановано на підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, 30 млн — на здешевлення страхових платежів. Тобто, як бачимо, не йдеться про достатній обсяг коштів аграрній галузі.

Натомість на такий важливий напрям, як здешевлення кредитів для сільгоспвиробників, закладено аж 300 млн — на рівні цього року, коли того здешевлення майже ніхто не бачив.

Експерти АСУ взагалі вважають наявний механізм здешевлення кредитів некоректним і нецільовим — він спрямований радше на підтримку банківського сектору, який і так не бідує, а не сільгоспвиробника.

Банки навіть можуть свідомо завищувати відсотки за кредитами, аби отримувати компенсації.

Виконано за допомогою Disqus