Херсонський рис хоче викупити Китай

6 листопада 2016 69 0
Три роки успішних експериментів довели, що на півдні України рис можна вирощувати без чеків
nacozinhasozinho.com.brТри роки успішних експериментів довели, що на півдні України рис можна вирощувати без чеків

Директор Інституту рису НААН України (Скадовський район Херсонщини), кандидат наук Володимир Дудченко повідомив, що від однієї з компаній КНР отримав пропозицію придбати майже весь вирощений цьогоріч врожай, повідомляє «Голос України».

Ціну дають гарну, але йдеться про партію від 10 тис. т, а сформувати її просто неможливо: адже тоді не залишилося б навіть насіння.

«Вже маємо пропозиції про поставки рису до Білорусі, Туреччини, Греції. Але пріоритет залишаємо за внутрішнім ринком. Адже ціни на ньому нинішньої осені також встановилися непогані. За собівартості нашого «білого золота» до 5 тис. грн за 1 т фірми-оператори продовольчого ринку пропонують по 7-7,5 тис. грн за 1 т рису-сирцю, і по 13,5 тис. грн — за 1 т шліфованої та висушеної крупи. Отже, повністю окупимо виробничі витрати, і на розвиток залишиться», — розповів «Голосу України» Володимир Дудченко.

З плантацій площею 7,6 тис. гапри цьогорічній середній врожайності у 65 ц/га рисоводи Херсонщини до кінця листопада зберуть майже 50 тис. т зерна. Та жодне з тутешніх господарств не в змозі буде запропонувати на експорт ті самі 10 тис. т суднової партії — врожаї в них менші. Хіба тільки виробники об'єднаються, і самостійно проводитимуть маркетингову політику. Але рисівницьких кооперативів у краї немає навіть у проекті. Тож виходити на зовнішній ринок виробники не поспішають. Хоча все ще попереду, не сумніваються експерти — адже потенціал у Таврії величезний.

Три роки успішних експериментів довели, що на півдні України рис можна вирощувати без чеків — просто на крапельному зрошенні. І врожай, за умови скрупульозного дотримання агротехнологій, такі угіддя дають навіть не по 65, а по 80-100 ц/га.

Кандидат сільськогосподарських наук Володимир Дудченко каже, що під рис «на крапельці» в південних степах України можливо відвести до 120 тис. га, з них на Херсонщині — майже половину. Тоді врожаїв буде досить і на експорт, і для внутрішнього споживання. Звісно, від імпорту рису Україна навряд чи відмовиться зовсім.

Виконано за допомогою Disqus