Великобританія проведе польові випробування трансгенної пшениці

7 листопада 2016 104 0
Випробування ГМ-пшениці в закритому грунті підтвердили, що її врожайність на 40% вища
kurkul.comВипробування ГМ-пшениці в закритому грунті підтвердили, що її врожайність на 40% вища

Навесні наступного року в Великобританії можуть початися польові випробування трансгенної пшениці, якщо буде отримано дозвіл від міністерства навколишнього середовища, продовольства і аграрних проблем Великобританії (DEFRA), повідомляє «Зерно Он-Лайн» з посиланням на The Telegraph.

Вчені з університетів Ессекса, університету Ланкастера і дослідницького центру Ротамстед (Rothamsted Research) довели, що можна створити пшеницю з більш ефективним фотосинтезом, яка має більші зерна.

Випробування генно-модифікованої пшениці в закритому грунті підтвердили, що її врожайність на 40% вища, ніж у пшениці, створеної методами традиційної селекції. Тепер вчені прагнуть з'ясувати, чи буде той же ефект досягнутий в польових умовах.

Defra підтвердило, що воно отримало заявку і відповість протягом 90 днів.

Якщо випробування виявляться вдалими, це може привести до значних змін у виробництві пшениці і змусить замовкнути критиків, які, з огляду на 20 років невдалих спроб, стверджують, що генетична модифікація ніколи призведе до збільшення врожайності.

Торішні випробування іншого сорту генно-модифіковані пшениці, стійкого до попелиці, закінчилися невдачею. Під час лабораторних дослідів в центрі Ротамстеду феромон, що виділяється пшеницею, відлякував попелицю. Однак в реальних умовах тля адаптувалася. Зміна геному пшениці не привело ні до зменшення чисельності попелиці, ні до збільшення врожайності.

Виконано за допомогою Disqus