Учені довели неефективність внесення добрив у рядки при посіві кукурудзи

3 грудня 2016 84 0
Вчені дійшли висновку щодо неефективності внесення добрив в рядки при посіві кукурудзи
kurkul.comВчені дійшли висновку щодо неефективності внесення добрив в рядки при посіві кукурудзи

Дослідження, проведені в університеті Міннесоти (США), показали, що внесення добрив в рядки одночасно з посівом кукурудзи не дає очікуваного ефекту і економічно невигідне.

Такі висновки були оприлюднені на сайті SeedWorld з посиланням на керівника відділу управління живленням Університету Міннесоти Деніела Кейсера, пише SuperAgronom.com.

Деніел Кейсер вивчав доцільність внесення гранульованих комплексних добрив в борозни при посіві кукурудзи, як це часто роблять фермери при надранніх строках висіву. На їх думку, це прискорює розвиток сходів за низьких температур та допомагає отримати більш ранній урожай.

Насправді, сходи кукурудзи ранніх строків, посіяної з добривом, в дослідах Деніела Кейсера виглядали потужнішими за більш пізні. Проте урожайність цих варіантів не відрізнялась від інших, качани достигли всього на пару днів раніше та відрізнялись дещо меншою вологістю. Відчутний позитивний результат було отримано лише на ґрунтах з низьким вмістом фосфору.

Ця невелика вигода не перекривала додаткові витрати. Крім того, внесення добрива в рядки призвело до зменшення схожості зерна через опіки добривом. А сам посів відбувався повільніше. Тому економічного ефекту таке внесення не дало.

Виконано за допомогою Disqus