На півдні України миші загрожують майбутньому врожаю

11 грудня 2016 79 0
У південих областях на незораних площах після соняшнику, кукурудзи та на багаторічних травах  кількість нір курганчикової миші - 1-3  на 1 га
ua.korrespondentУ південих областях на незораних площах після соняшнику, кукурудзи та на багаторічних травах кількість нір курганчикової миші - 1-3 на 1 га

Польові гризуни можуть нашкодити майбутньому врожаю на півдні України. Поширення гризунів на полях з-під просапних культур, багаторічних травах становить 2-8 колоній на 1 га, в одній колонії 2-12 жилих нір.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Заселеність посівів озимих зернових та ріпаку мишоподібними гризунами відмічається переважно з країв і становить 1-4, макс. 6 жилих колоній на 1 га (Запорізька обл.) з 1-5 норами в кожній. У деяких лісостепових та степових областях відмічалось розселення гризунів, особливо на полях озимої пшениці та ячменю ранніх строків сівби, які перебувають у фазі кущіння, а також на посівах, які межують із багаторічними травами.

У Донецькій, Одеській, Херсонській областях на незораних площах після соняшнику, кукурудзи та на багаторічних травах кількість нір курганчикової миші — 1-3, макс. 10 на 1 га.

«У подальшому погодні умови регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів. Найнесприятливішими чинниками, які будуть спричиняти загибель гризунів, є сильні морози, утворення льодової кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу й заливанням нір. Особлива загроза очікується на полях озимини, яка межує з неугіддями та багаторічними травами, у разі стійкого снігового покрову, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжать розмноження», — говориться у повідомленні.

Оскільки, очікується значне підвищення температури повітря та опади, потім — різке зниження температури, можна прогнозувати значну природну загибель мишоподібних гризунів та зменшення чисельності жилих колоній.

Виконано за допомогою Disqus