Лоза назвав фактори, що нашкодили свинарству

16 грудня 2016 93 0
Артур Лоза, президент асоціації «Свинарі України»
kurkul.comАртур Лоза, президент асоціації «Свинарі України»

Для українських свинарів рік, що завершується, видався доволі складним. Він став перевіркою виробників і на міцність, і на ефективність.

Про це заявив президент Асоціації «Свинарі України» Артур Лоза, пише прес-служба АСУ.

«Для представників свинарської галузі 2016 р. видався доволі важким, особливо перше півріччя. На це вплинула низка факторів. Насамперед, треба відзначити те, що впродовж 2014-2015 р.р. років суттєво скоротилося споживання м’яса (і свинини зокрема) — понад 22%», — зазначив він.

За його словами, цьогоріч ситуація залишалася незмінною, і лише на кінець 2016 р. з дуже обережним оптимізмом можна прогнозувати її покращення. Серед інших чинників, які впливали на галузь — обвал експорту свинини через закриття основного реципієнта — Росії; активізація поширення АЧС територією України.

Можна констатувати, що африканська чума свиней, фактично, вийшла з-під контролю. В цьому році кількість випадків подвоїлася, порівняно з 2015 р. — 83 випадки у 16 областях країни. Тобто, АЧС територіально захопила практично всю Україну за виключенням декількох регіонів.

«Ще один, не менш важливий фактор, який має безпосередній вплив на галузь — скорочення поголів’я, переважно у секторі присадибних господарств. Промисловий сегмент, в цілому, демонструє стійкість і зберігає свої позиції. Можна констатувати, що за обсягами виробництва, вирощування і здачі свиней на забій будемо мати приблизно минулорічні показники. Зміни коливатимуться у межах 1%», — повідомив він.

Виконано за допомогою Disqus