Рослинництво не постраждає від скасування спецрежиму — Мушак

21 грудня 2016 67 0
Олексій Мушак, член аграрного комітету Верховної Ради
kurkul.comОлексій Мушак, член аграрного комітету Верховної Ради

Аграрії, які займаються рослинництвом, від скасування спецрежиму не постраждають. Про це AgroPolit.com розповів член аграрного комітету Верховної Ради Олексій Мушак.

Він вважає, що рослинники мають щонайменше три приховані переваги, порівняно з іноземними конкурентами, але не завжди про це пам’ятають. По-перше, українські рослинники платять за оренду землі у декілька разів менше, ніж польські. По-друге, діє «фіксований податок», який насправді дає позитивні результати.

«Подивіться, скільки аграрії отримали прибутку за 2015 р. — 50 млрд грн. Фіксованого податку в державну казну вони сплатили 5—6 млрд грн. Якби вони платили податок на основі загальної ставки, то ця сума була б удвічі більшою. По-третє, давайте не забувати, що коли обробляються поля, то там є «мертва» спадщина, власники паїв, яких не можна знайти, дороги між ділянками, котрих немає, та, відповідно, за них ніхто нічого не платить. Це 10—15% такого собі «прихованого резерву», який є у холдингів і у фермерів, але про нього чомусь ніхто не згадує», — сказав Олександр Мушак.

За його словами, усі ці три моменти стосуються всіх аграріїв.

«От наші люблять скаржитися, що польський фермер отримує дотацію в розмірі 200 євро на га. Нехай для початку порахують, скільки, відповідно до європейських норм, вони б мали платити у казну. Тому не потрібно розказувати, що держава когось загнобила», — каже він.

На думку Олексія Мушака, повернення експортного ПДВ рослинникам покращить і внутрішню закупівельну ціну, від чого виграють фермери.

Kurkul.com у рамках проекту «Податковий АгроКонтроль» намагається зібрати об’єктивні дані та розповідає про реальний вклад аграріїв у держбюджет. Всі публікації проекту зібрані у спецтемі на нашому сайті.

Виконано за допомогою Disqus