Українське птахівництво на спаді — Карпенко

27 грудня 2016 77 0
Сергій Карпенко, голова асоціації «Союз птахівників України»
latifundist.comСергій Карпенко, голова асоціації «Союз птахівників України»

Якщо протягом останніх десяти років українське птахівництво демонструвало стрімку динаміку, то починаючи з 2014 р., у цій галузі спостерігається спад.

Про це заявив голова асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, пише прес-служба асоціації.

За його словами, впродовж 2014 р. поголів’я птиці скоротилося на 10 млн голів, у 2015 р. – на 4 млн, за 11 місяців 2016 р. – ще на 11 млн. Виробництво яєць в 2015 р. зменшилося на 20%, це близько 3 млрд шт., цього року – на 18%. У м’ясному секторі виробництва спад становив протягом останніх двох років відповідно по 36-37 тис. т. Значно впала рентабельність виробництва. Але якщо собівартість продукції зросла, то ціни обмежені низькою купівельною спроможністю споживачів.

«В цьому році є приклади, коли деякі підприємства навіть зупинились, наприклад, таке рішення вимушений був прийняти менеджмент виробничо-комерційної фірми «Варто» в Івано-Франківській області», — зазначив він.

Сергій Карпенко пов’язує це із скасуванням пільгового режиму ПДВ. А тому дуже важливо, що у наступному році галузь отримуватиме дотації із бюджету. Керівник асоціації, вважає, що державна підтримка дасть змогу стабілізувати ситуацію, унеможливить цінові стрибки на продукцію птахівництва.

«Ще один несподіваний виклик для галузі – спалахи пташиного грипу в Херсонській області. Через це одержали дві офіційні заборони на експорт – від Гонконгу та ЄС. Але якщо перший «закрив» лише Херсонщину, то другий – всю Україну. Минулого понеділка ми вели перемовини з представниками Єврокомісії щодо цієї проблеми. Домовилися про наступні кроки, які треба зробити для того, аби досягти спільного визнання систем безпечності харчів ЄС та України. Сподіваюсь, що після 20 січня Єврокомісія визнає нашу регіоналізацію, тобто введе заборону лише на Херсонську область», – сказав Сергій Карпенко.

Він переконаний, що обмеження ЄС не зможе суттєво вплинути на внутрішній ринок, оскільки йдеться про незначну партію продукції – 2-3 тис. т м’яса щомісяця. Окрім цього українські експортери мають змогу перенаправити цю партію на інші ринки, оскільки постачають продукцію у 70 країн світу. Голова асоціації дивиться у наступний рік зі стриманим оптимізмом. Головна підстава для цього – 2 млрд грн дотації з Держбюджету.

Виконано за допомогою Disqus