Дослідники виявили гени стійкості до борошнистої роси

8 січня 2017 53 0
Виявлено гени стійкості до борошнистої роси
BASFВиявлено гени стійкості до борошнистої роси

Дослідники виявили гени, які допоможуть збільшити стійкість ячменю до борошнистої роси.

Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на Agroxxi.ru.

Австралійські вчені з Університету Аделаїди і Інституту генома рослин і сільськогосподарських культур ім. Лейбніца в Німеччині продемонстрували два гена: HvGsl6 і HvCslD2, які відповідають за накопичення полісахаридів (каллози і целюлози відповідно).

Два цих з'єднання грають грають важливу роль в здатності рослин створювати бар'єр для борошнистої роси. Якщо знизити активність генів, які відповідають за накопичення каллози і целюлози в клітинних стінках рослин, то сприйнятливість до грибів зростає. І з іншого боку, перевищення експресії генів HvCslD2 призвело до збільшення опірності ячменю.

У міжвидової еволюційної битві рослин і патогенів, в арсенал рослин увійшов широкий перелік стратегій захисту. Перш за все був виявлений спосіб потовщення стінок клітин-сосочків в місцях, які вражають гриби. Це призводить до фізичної блокування грибного патогена, яка не дозволяє йому проникнути в рослину.

У структурі ячменю сосочкові клітини містять, поряд з іншими полісахаридами, каллози і целюлозу, але гени залучені в накопичення вуглеводів в клітинних стінках поки не виявлені.

«Наші результати показують, що ці невідомі гени — важлива мета при виявленні нових механізмів захисту клітинних стінок зернових, зокрема, ячменю. Зараз ми можемо використовувати ці дані для того, щоб визначити молекулярні маркери, які допоможуть нам вивести більш стійкі різновиди ячменю», — зазначив доктор Патрік Швейцер.

Виконано за допомогою Disqus