Нормативно-грошова оцінка землі не несе ризиків для галузі

23 січня 2017 98 0
Методика, яка прийнята урядом, базується на врахуванні рентного доходу вирощування зернових культур за останні роки
pixabay.comМетодика, яка прийнята урядом, базується на врахуванні рентного доходу вирощування зернових культур за останні роки

Нова методика нормативно-грошової оцінки вирішила основне питання — затвердила нормативи рентного доходу, за якими треба рахувати оцінку земель. Про це пише AgroPolit.com.

Про це повідомив доктор економічних наук, член Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства у сфері земельних відносин при Президенті України Леонід Новаковський.

Експерт підкреслив, що методика, яка прийнята урядом (подана Мінагрополітики та Держгеокадастром) базується на масових показниках щодо урожайності сільськогосподарських культур у розрізі областей, які є у статистичній звітності.

«Ми можемо підтвердити, що ця методика базується на врахуванні рентного доходу вирощування зернових культур за останні роки в Україні. І вона вирішила основне питання — затвердила нормативи рентного доходу, за якими треба рахувати оцінку земель. В цьому основна перевага цієї методики і простота її використання. За цією методикою можна вирахувати будь-яку ділянку сільськогосподарського призначення на картах і не займатися торгами у цьому відношенні», — розповідає Новаковський.

Цей підхід будується на обрахунку величини рентного доходу за природним сільськогосподарським районом кожної області. Концепція має капіталізовану величину рентного доходу, яка потім накладається на конкретну ділянку, каже науковець.

Виконано за допомогою Disqus