Підтримка органіки має бути масштабнішою — Лановенко

8 лютого 2017 75 0
Валентина Лановенко, президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden»
kurkul.comВалентина Лановенко, президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden»

Про основні тенденції в органічному виробництві в коментарі AgroPolit.com розповіла президент Академії органічного садівництва «Ekogarden», власник органічного розсадника родини Лановенко Валентина Лановенко.

За її словами, більшість виробників зернових культур мають великі земельні банки, як правило, орендовані землі. За останній рік багато з них почали розуміти, що потрібно диверсифікувати виробництво, оскільки на гектарі можна заробити набагато більше за інтенсивного вирощування, зокрема плодово-ягідної продукції. З 1 га саду на карликових підщепах можна отримувати 40–45 т яблук/груш.

Також вона зазначила, що площі під органічним виробництвом збільшаться, серед іншого у сфері садівництва та ягідної продукції. Садівництво може розвиватись лише на власній землі, оскільки сад закладається щонайменше на 20 років.

«Це ж стосується й органічного виробництва, оскільки землю потрібно декілька років готувати, вносити органічні добрива та препарати. Тому мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення обмежує зростання цієї тенденції. Дуже добре, що Мінагро підтримує розвиток органічного руху», — підкреслила Валентина.

Також вона додала, що для того, щоб продати органічну продукцію за кращу ціну за кордон, потрібно мати велику партію однорідної та високоякісної продукції.

«Для того, щоб задовольнити поставки з об’єму та якості, наприклад, яблук, потрібно мати сортувальні лінії, упаковку, логістику і т.д. Тому в даному випадку кооперація дуже вигідна для всіх учасників ринку, тому що вона знімає з власників частину питань. Без кооперації виробникам буде складно організувати ці процеси та отримати хороші кошти за свою працю. В розвинутих країнах кооперація застосовується у різних сферах – виробництво, транспорт, сфери харчування, збереження енергії тощо», — зазначила експерт.

Щодо земельних аукціонів для органічних виробників, Валентина Лановенко зазначила, що одна з умов участі у земельних аукціонах – проект органічного виробництва та його започаткування.

"Із боку держави будь-яке сприяння – це вже позитив. Але мені здається, що підтримка органіки має бути масштабнішою – пільги в оподаткуванні або звільнення від нього у перші три роки, поки ще немає сертифікату на органічну продукцію. Зараз найбільший імпортер органічної продукції з України – це Німеччина. Зокрема для Європи цікаві бобові культури, такий досвід є в Першого національного аграрного кооперативу. Зовнішніх покупців цікавить сировина – зернові й технічні культури для відгодівлі тварин, але на цьому багато не заробиш. Ми повинні створювати органічну продукцію з доданою вартістю та кооперуватися для досягнення наших цілей", — додала вона.

Нагадаємо, за результатами виставки «Зелений тиждень» у Берліні та конгресу «Органічна Україна-2017» AgroPolit.com проаналізував і виділив 5 головних тенденцій органічного руху на цей рік.

Виконано за допомогою Disqus