Органічні яблука

Органік стандарт: як сертифікувати своє господарство?

Думка експерта 27 листопада 2017 2882 0

Родина Лановенко займається розсадництвом більше 20 років. У 2016 році ми побували у їхньому розсаднику та на власні очі побачили, як організована робота. Тоді Президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden» Валентина Лановенко розповіла про початок процедури органічної сертифікації свого розсадника. Попереду було три роки, а нещодавно Валентина у соціальних мережах поділилася звісткою про подолання другого етапу органічної сертифікації. Ми вирішили розпитати, як на практиці відбувається цей процес і скільки етапів ще доведеться подолати розсаднику родини Лановенко на шляху до офіційного отримання статусу «органік».

Читати по темі:  Я — Куркуль! Садівництво — наша родинна справа

Садівництво — це справа, яка потребує постійного навчання та вдосконалення. Адже з’являються нові сорти, технології, техніка, підходи до формування та багато іншого.

Валентина Лановенко

Сьогодні площа нашого розсадника — 13 га. Це достатня кількість щоб дотримуватися правила «свіжої землі», тобто використовувати одну ділянку для вирощування лише раз у 5 років, в інший час вона відпочиває або зайнята іншими культурами (сидерати).

Наразі ми зосередилися на двох культурах — груша та яблуня на карликових підщепах. Також маємо сіянці грецького горіха, які можна використовувати як вітрозахисні смуги для насаджень.

З груш вирощуємо Ксенію (Ноябрську), Конференцію, Ніколай Крюгер, Улюблена Клаппа, такі українські сорти як Яблунівська та Кучерянка.

Розсадник родини Лановенко

Щодо сортів яблук, то популярними є клони Джонаголд, Ренет Симиренко, Голден Делішес, Чемпіон.

Читати по темі: Грушевий сад як обґрунтований інвестиційний проект

Чому і коли виникло бажання отримати сертифікат «Органік Стандарт»?

Бажання отримати органічний сертифікат виникло два роки назад. Тоді про органічне садівництво лише починали говорити, були інвестори, зацікавлені в розвитку таких проектів. Не вистачало лише саджанців. Адже для органічного вирощування потрібно використовувати органічні саджанці або насіння. Тим більше з різними біопрепаратами для захисту саду ми працюємо вже близько восьми років. Тому не важко було «перейти» на нову методику, дотримуючись усіх стандартів. На даний час можу сказати що кожен 3-ій запит, який надходить до розсадника, стосується саме органічного вирощування.

Коли подали заявку і які для цього знадобилися документи?

Заявку подали два роки тому. Для цього потрібні були установчі документи, наявні дозволи, сертифікати та опис діяльності. Восени 2017 року ми пройшли 2-ий етап, тобто отримали сертифікат на землю.

На сторінці Валентини Лановенко у Facebook

Наступного року очікуємо отримати фінальний документ. Зараз саджанці є садивним матеріалом «перехідного періоду», тому на ринку України вважаються найбільш придатними для органічного вирощування плодів. Якщо покупець уже сертифікував землю і придбав саджанці перехідного періоду, то йому знадобиться два роки, щоб отримати сертифікат на вирощену продукцію.

Скільки коштів доведеться викласти аграрію?

Вартість сертифікації залежить від кількості земельних ресурсів та продукції, що вирощується. Для виготовлення продукції харчування будуть інші вимоги та вартість. Тому потрібно подавати заявку та очікувати на рекомендації з боку «Органік Стандарт». В Україні є велика кількість сертифікуючих органів, багато іноземних гравців на ринку. Сертифікат «Органік Стандарт» визнається в Україні та Європі. Вартість, відносно іноземних операторів, є невисокою. Також в Україні, наприклад у Львівській та Полтавській областях, сертифікованим господарствам повертають витрати на сертифікацію з обласного бюджету. Думаю ця ініціатива буде підтримана в інших областях.

Які плюси дає органічна сертифікація? Як зміниться ціна вашої продукції?

Наразі ми не піднімали вартість саджанців. Продаємо садивний матеріал для органічних садів та звичайних. Для звичайних (з традиційними методиками) це лише плюс, адже саджанці росли без використання будь-якої хімії, відповідно вони стійкіші та продуктивніші. А для тих, хто має на меті сертифікацію, це є обов’язкова умова. Адже якщо садивний матеріал вирощується з використанням гербіцидів та хімічних засобів захисту, може бути складно перевести їх на органічні методики. Те ж саме стосується насіння. Якщо сад, наприклад, вже декілька років обробляється хімією, то простіше закласти новий, органічний, чим перевести наявний на іншу методику догляду.

Яблука із розсадника родини Лановенко

Який термін дії сертифікату? Чи потрібно буде підтверджувати статус і якщо так, то з якою періодичністю?

Сертифікат має поновлюватися щороку, це стосується всіх без винятку господарств. Є планові інспекції, є непланові. Тому фермер завжди має бути готовий показати документацію, поля, здати зразки на аналіз (це стосується готової продукції). Якщо підприємство має на меті експортувати органічні продукти, обов’язково потрібно перевірити їх в іноземній лабораторії, і по прибуттю в місце призначення, проводять додаткову перевірку.

Чому обрали саме «Органік Стандарт»?

Обрали «Органік Стандарт» тому що це найбільший оператор на ринку сертифікації в Україні. Інші не розглядали. Вартість сертифікації є набагато нижчою, чим у будь-якого іноземного оператора. Плюсом є відкритість, бажання завжди пояснити, вчасно проконсультувати.

Які вимоги вирощування у «Органік Стандарт»?

Методика органічного вирощування саджанців включає чотири основних правила.

  • «Свіжа земля» — лише раз у 5 років на певній ділянці вирощується партія саджанців, в інший час земля відпочиває.
  • Використання ручної праці для боротьби з бур’янами, ніяких гербіцидів. Плюс, це дозволяє закривати вологу після дощів та утримувати її в землі.
  • Органічна система захисту проти шкідників та хвороб.
  • Закритий цикл — і підщепа, і живцевий матеріал вирощуються в розсаднику, що дає можливість гарантувати якість та відповідність сортів.

Які плани маєте на наступний рік?

Плануємо розвивати напрямок саджанців груші, адже зараз попит на них вищий, ніж на саджанці яблуні. Ціна на грушу, при всіх інших однакових затратах на закладку та догляд, перевищує ціну яблук у 2-2,5 рази.

Розсадник родини Лановенко

Вирощування органічних яблук чи груш — це окремий напрямок. Продаж може бути в свіжому вигляді, як сировина для подальшої переробки або ж власна переробка — на соки, концентрат, сушку. Багато компаній, які виробляють дитяче харчування, скаржаться, що неможливо знайти достатню кількість органічної сировини для переробки.

До чого варто бути готовими виробникам, які лише наважуються почати шлях сертифікації?

Для підприємств, які лише наважуються почати сертифікацію, можу порадити добре вивчити ринок та свого споживача. Відвідати іноземні виставки, там можна почерпнути інформацію про вже наявні продукти, які тренди там популярні, вимоги до якості, упаковки; знайти можливих покупців напряму. Я, наприклад, наступного року в середині лютого планую відвідати Biofach у Німеччині. На виставці будуть представлені європейські новинки органічного виробництва. Очікую на хороші враження та знайомства. І можу відмітити, що органічні виробники в Україні — надзвичайно відкриті люди, «фанати» своєї справи і я щаслива, що є частиною цього ринку.

Валентина Лановенко

Споживайте органічне та будьте здорові!

Валентина Лановенко, президент Академії Органічного Садівництва «Ekogarden», власник органічного розсадника родини Лановенко

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою