Вирішення питання АЧС займе мінімум 3 роки — Трофімцева

8 лютого 2017 62 0
Однією з причин швидкого розповсюдження АЧС Ольга Трофімцева називає «перебір» з дерегуляцією
marszal.com.plОднією з причин швидкого розповсюдження АЧС Ольга Трофімцева називає «перебір» з дерегуляцією

З початку року в Україні зафіксовано два десятки спалахів АЧС. Про це заявила заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час конференції «Угорський та український досвід АПК».

«Ситуація дуже серйозна. Якщо в минулому році був 91 спалах АЧС, то цього року ми вже зафіксували на сьогодні 20 спалахів по різним областям України», — говорить Трофімцева.

За її словами, ситуація з АЧС зараз знаходиться під контролем Ради Нацбезпеки України, яка постійно проводить моніторинг ситуації.

Ольга Трофімцева вважає, що однією з причин такого швидкого розповсюдження АЧС є «перебір» з дерегуляцією.

«Коли відбуваються спалахи в приватних господарствах, то у нас навіть немає можливості прослідкувати за тим, що там коїться і як. Тобто, елементарні речі, що стосуються контролю ситуації, не працюють через відсутність доступу працівників Держпродспоживслужби до приватних господарств», — говорить заступник міністра.

За словами Ольги Трофімцевої, вирішення питання АЧС займе, як мінімум, 3 роки. Але Мінагропрод зараз розвиває зв’язки Держпродспоживслужби і Національної поліції. Окрім цього, Держпродспоживслужба замається запобіганням пересування живих та забитих тварин між областями та працює над створенням мобільних груп по регіонах, які будуть працювати в місцях спалахів АЧС.

«Якщо знайдемо фінансування, то зможемо створити мобільні крематорії, тому що заражених тварин потрібно одразу знищувати», — розповіла Ольга Трофімцева.

Заступник міністра вважає, що такі кроки зможуть запобігти подальшій ескалації ситуації, але зробити це буде дуже складно.

Вікторія Євтушенко, Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus