Аграріям необхідно забезпечити спроможність купити землю та працювати замість права продати — Слободяник

12 лютого 2017 96 0
Перед запровадженням ринку землі - забезпечити фінансову спроможність для купівлі землі араріями
kurkul.comПеред запровадженням ринку землі - забезпечити фінансову спроможність для купівлі землі араріями

Філософія запровадження ринку землі має бути державницькою – зміцнення конкурентоздатності існуючих та нових виробників, з урахуванням соціальної складової – збереження села.

Про це у своєму блозі розповів член ради Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Слободяник.

«Ринок землі має бути. Але проблема полягає в тому що сьогоднішні лобісти запровадження ринку землі виходять виключно з інтересів певних олігархічних груп. Хіба притомний фермер чи сільгоспвиробник не хоче бути власником землі, яку обробляє, та ще й прикупити з гектарів десять-двадцять? Хоче! Запитаєте: а чому ж вони противляться цьому ринку ріллі? Та тому, що вони бояться що у разі його запровадження вони будуть неспроможні конкурувати з олігархічними статками та дешевими кредитами з-за кордону. Якби була клепка у керманичів, то ринок землі давно вже функціонував би», — зазначив він.

За його словами, ключове, що потрібно зробити перед запровадженням ринку землі — забезпечити фінансову спроможність для купівлі землі найчисельніших групи виробників агропродукції, а це 40 тис. фермерів, майже 10 тис. агропідприємств. Вони повинні мати змогу купити ту землю, яку вони обробляють зараз, щоб не почалося рейдерського хаосу і знищення середнього виробника.

Окремий напрям, який потребує уваги, – це власники майнових паїв, які хотіли б обробляти землю. Частина – самостійно, частина поповнила б фермерські лави. Але необхідне фінансова допомога, щось купити землю, придбати техніку, насіння добрива і т.д.

«Решта, безумовно, якщо захоче повинна безперешкодно мати можливість продати свій пай. Кому? Покупцеві, але з певними законодавчими обмеженнями у вигляді громадянства, фізособи/юрособи, обмеження концентрації сільгоспугідь, часові обмеження спекуляцій земельними ділянками тощо»,— додає Іван Слободяник.

Виконано за допомогою Disqus