Блокування податкових накладних може знизити рентабельність підприємств

15 лютого 2017 95 0
З квітня запрацює механізм блокування податкових накладних
kyivoblЗ квітня запрацює механізм блокування податкових накладних

З 1 квітня 2017 р. на законодавчому рівні запрацює механізм блокування податкових накладних. Це нововведення викликало жваве обговорення серед аграріїв на конференції «Агро реалії 2017: земля, податки, експорт», яка проходила у рамках виставки «Зернові технології».

Фермери, власники і бухгалтери сільгосппідприємств не розуміють доцільності запровадження такого механізму і вважають, що через це можуть втратити частину свого прибутку.

Юрист Адріана Мартинів, яка спеціалізується на податковому, митному та земельному праві проаналізувала під час конференції всі податкові новації, з якими зіштовхнуться аграрії у нинішньому році і зауважила, що деякі з них справді значно ускладнять аграріям роботу.

«Це ускладнює роботу, інформація про постачальників у них (авт. податківців) є. Вони можуть їх відслідкувати по своїх базах. Для чого така опція мені незрозуміло. Я в цьому вбачаю момент, що тут можна дуже сильно нашкодити операційній діяльності, тобто якщо вам (авт. аграріям) заблокують можливість реєструвати податкові накладні в той момент, коли можна за класною ціною продати продукцію, таким чином може зменшитися рентабельність багатьох підприємств. Причину блокування в квитанції вони вказати можуть, але поки ви знімете це блокування, вже нікому не буде потрібна ваша кукурудза чи соняшник. Як на мене, це погана ідея. Якщо ми ідемо шляхом спрощення процесів, то це не те», — зауважила Андріана Мартинів.

Також вона нагадала, що для того щоб зареєструвати податкову накладну у аграрія є лише рік.

«Це проблема, і вона проявляється, коли у вас є якийсь контрагент, який не реєструє податкову накладну, а ви не може віднести цю суму до податкового кредиту. Епічна ситуація, коли це не роблять якісь державні органи. Ви у них купуєте, наприклад, газ, електроенергію, платите їм за це, а до податкового кредиту цю суму ви включити не можете. А якщо подібні дії йдуть від комерційної структури, то до вас може прийти перевірка. Тобто ви протягом цього строку маєте написати скаргу на такого контрагента. Про ці опції аграрію не слід забувати» — порадила експерт з податкового права.

Андріана Мартинів зауважила, якщо на підприємство очікує податкова перевірка, його власник має право вимагати від перевіряючих запит, в якому має бути зазначено, які саме документи вони хочуть отримати для перевірки. Таким чином він матиме змогу завчасно їх підготувати і зареєструвати факт їх передачі податківцям для перевірки.

Вікторія Сумченко, Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus