Фермери готові вкладати гроші в купівлю землі — Крижанівська

18 лютого 2017 124 0
Оксана Крижанівська, адвокат, партнер компанії Alexandrov & Partners
agrievent.com.uaОксана Крижанівська, адвокат, партнер компанії Alexandrov & Partners

Фермери готові купувати землі сільськогосподарського призначення, а агрохолдинги — ні. Таку думку висловила адвокат, партнер компанії Alexandrov & Partners Оксана Крижанівська під час круглого столу «Інструменти підвищення прибутковості агросектору», що проходив у рамках виставки «Зернові технології 2017».

За її словами, в Україні існує «сірий» ринок землі під прикриттям емфітевзису, але компанії не готові вкладати великі гроші і викуповувати одразу кілька десятків тисяч гектарів.

«Вкласти скажені гроші і викупити 20-40 тис. га? У холдингів просто немає цього ресурсу, всі гроші знаходяться в обігу або закордоном. Вони вкладають зараз кошти в модернізацію. Хто купує землю? Купують невеликі фермерські господарства», — говорить Оксана Крижанівська.

За словами адвоката, клієнти, які мають в обробітку 2-3 тис. га зараз охоче заключають договори емфітевзису і готові купувати землю і в майбутньому.

Оксана Крижанівська говорить, що іноземні інвестори також не готові вкладати великі гроші в сільське господарство України.

«Якщо на ринок кілька років назад заходило більше крупних інвесторів, які могли придбати 5-20 тис. га, то на даний момент вони дрібняться, купують орендовані господарства на 1-2 тис. га», — говорить експерт.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus