Після затримання Фірташа українські аграрії можуть стати жертвою політичних ігор — фермер

23 лютого 2017 94 0
Дмитро Фірташ, український олігарх
zn.uaДмитро Фірташ, український олігарх

Затримання в Австрії українського олігарха Дмитра Фірташа не відобразиться на забезпеченості міндобривами українських сільгоспвиробників. Натомість, аграрії можуть стати жертвою політичних ігор, спровокованих ситуацією з Фірташем.

Про це у ексклюзивному коментарі Kurkul.com розповів фермер із Львівщини Андрій Антонюк.

«Вплив на аграріїв може бути, але з огляду на те, що наші трейдери вже продають добрива не лише українські, білоруські, але і польські, суттєвого впливу на агробізнес не буде. Більше вплине введення податку на російську селітру. А що стосується великих холдингів — вони собі дадуть раду, бо мають валюту і можуть будь-звідки закуповувати добрива. Що стосується дрібного виробника — він більш вразливий. Але в силу того, що він не застосовує всі найновіші технології виробництва, які потребують великої кількості мінеральних добрив на гектар, думаю, що на фермерів це теж не дуже вплине. Хаба що це потягне за собою політичні ігри, як зараз із блокадою вугілля», — коментує Андрій Антонюк.

Оскільки заводами вже закуплена сировина для виробництва мінеральних добрив, то навряд після рішення австрійського суду робота на заводах припиниться, переконаний аграрій.

«Хіба що проблеми будуть створені штучно і спекулятивно. У нас на господарстві запезпеченість добривами 100%», — додає чоловік.

Таку думку розділяє і фермер із Сумщини Олексій Назаренко, який купує добрива українського виробництва. Наразі чоловік вже має повний запас міндобрив, тому впливу подій з Фірташем на цю посівну кампанію не чекає.

«Ми ще восени закупили добрива, адже нестабільність з доларом зумовлює перестраховуватися. Спрогнозувати подальший розвиток подій дуже важко, бо невідомо, що буде завтра. Якщо виникне дефіцит на ринку міндобрив, то нам доведеться купувати добрива у Росії. Адже наша мета — годувати Україну, тож доведеться підтримувати іноземних виробників», — говорить фермер.

Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus