Аграрні розписки стали доступними для аграріїв Тернопільщини

4 березня 2017 77 0
Аграрії Тернопільщини підпишуть аграрні розписки
http://davaypoedem.comАграрії Тернопільщини підпишуть аграрні розписки

Поширення «Аграрних розписок» у Тернопільській області допоможе збільшити площі сільськогосподарських угідь, врожай з яких стане предметом застави за розписками, йдеться на сайті Тернопільської ОДА.

На цьому наголосив начальник відділу департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Карсевич під час круглого столу з питань впровадження на Тернопільщині аграрних розписок.

«Невигідні умови кредитування є великою проблемою для малих та середніх агровиробників в Україні. В якості альтернативи традиційним фінансовим інструментам Мінагропрод пропонує новий механізм ㅡ аграрні розписки. Це ㅡ товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах», ㅡ зазначив Сергій Карасевич.

За його словами, цей інструмент дешевший і простіший в адмініструванні порівняно з банківським кредитуванням, вексельним фінансуванням та товарними кредитами, які донедавна були чи не єдиним джерелом залучення фінансів в АПК. Для малих та середніх виробників це дуже важливо, адже їм складніше знайти гроші, ніж великим холдингам.

«Середній розмір зобов’язань за однією аграрною розпискою ㅡ близько 3 млн грн. У результаті роботи Проекту в області малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення, порівняно з існуючими інструментами. Тому аграрні розписки сприяютимуть розвиткові аграрної галузі в цілому та її інвестиційній привабливості», ㅡ зауважив Сергій Карасевич.

Нагадаємо, Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Метою Проекту є покращити доступ до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників шляхом запуску в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки».

Виконано за допомогою Disqus