Аграрні IT-технології можуть стати спеціалізацією України — думка

6 березня 2017 250 0
Перспектива IT-технологій в українських теплицях
Kurkul.comПерспектива IT-технологій в українських теплицях

Україна застрягла в аграрному минулому, вирватися з якого аграрній галузі допоможуть IT-технології. Про це пише «Новое время: Бизнес».

Європейські країни давно вже використовують IT-технології для підвищення продуктивності.

За словами екс-директора Департаменту інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олени Мініч, робота ведеться у трьох напрямках. По-перше, використовуються різні сенсори і датчики, які дозволяють краще визначати, як використовувати добрива і гербіциди. По-друге, автоматизуються процеси, за рахунок чого зменшується використання некваліфікованої робочої сили. І зрештою ведеться робота в напрямку аналізу великих обсягів інформації (Big Data).

«IT-технології в країнах ЄС зменшують витрати на виробництво сільгосппродукції. Без використанні IT-технологій 50% добрив не потрапляють у грунт, а до 90% засобів для захисту рослин від шкідників потрапляють просто у повітря», — йдеться у повідомленні.

Директор компанії New World Ukraine Микола Горбачов, вважає, що перспективою для використання IT-технологій в Україні є дрібнотоварне виробництво у теплицях при вирощуванні овочів та ягід. Цінапрямки дають значно більший дохід з гектара, ніж зернові та олійні.

Генеральний менеджер компанії Agro Core, яка займається впровадженням IT в сільському господарстві, Ілля Гандзейчук, розповідає, що ці технології дозволяють краще стежити за паями і технікою. Наприклад, якщо точно виміряти земельний банк, то виявиться, що він у більшості випадків на 10% менший, ніж кадастровий. А оскільки в агрохолдингах всі витрати розраховуються виходячи з кадастрової площі, то і витрати часто завищені мінімум на 10%.

«Об'єднання IT і агро може стати спеціалізацією України. Нам, як країні, необхідно визначитися з пріоритетами. Наприклад, стати країною, в якій виробляють продукти харчування з застосуванням високих технологій. Можливо, нам потрібно готувати суперагрономів. Зробити найкращу агроосвіту в світі. Ось ця мета для мене зрозуміла», — говорить відомий фахівець з брендингу, голова Української рекламної коаліції Андрій Федорів.

Виконано за допомогою Disqus