Дрібні фермери можуть отримати субсидію на вирощування часнику — Трофімцева

6 березня 2017 689 0
Збут часнику приваблює все більше аграріїв через високу рентабельність та хороші перспективи
Відомості.UAЗбут часнику приваблює все більше аграріїв через високу рентабельність та хороші перспективи

Висока рентабельність та перспективи легкого збуту часнику приваблюють все більше аграріїв. Але українські виробники поки не можуть повністю витіснити імпортний часник з прилавків магазинів. Попри це дехто у 2016 р. вже розпочав експортувати продукцію. Про це під час «Другого форуму виробників часнику» зазначила заступниця міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.

У першу чергу виробник має орієнтуватися на споживача та вимоги, які він висуває. Зазвичай покупці хочуть бачити крупну головку часнику, привабливий зовнішній вигляд, а також бути впевненим у якості та безпечності продукції.

«Ми маємо дуже великі перспективи виходу на європейський ринок через те, що Європа все ж дуже залежна від імпорту китайського часнику, до того ж маємо експортну квоту, що поки залишається невикористаною, а географічна близькість спрощує логістику», — заявила Ольга Трофімцева.

Механізми виходу на ринки — це кооперація, хоч один виробник і може забезпечити одноразові великі партії, але мережі вимагають стабільність поставок, тому без кооперації маленьким та середнім виробникам не обійтися, адже потрібні сховища, холодильники, техніка. Спостерігаємо явище, коли в літній період ціни дуже демпінгують, через неможливість зберігання виробники намагаються продати продукцію як можна швидше.

«Дрібні фермери можуть отримати субсидію, також маємо підтримку сімейних фермерських господарств. На регіональному рівні можна звернутися, бо по певних програмах навіть залишаються невибрані кошти, через те, що виробники не проінформували самі себе. Потрібно бути активним, не боятися звертатися до держави», — розповіла заступниця міністра.

Олег Загородній, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus