Науковці презентували нову модель обігу земель сільгосппризначення

7 березня 2017 444 0
Нова модель не має нічого спільного з «розпродажем українських земель»
kurkul.comНова модель не має нічого спільного з «розпродажем українських земель»

Науковці Інституту аграрної економіки обґрунтували нову модель обігу земель сільськогосподарського призначення. За словами директора, академіка НААН Юрія Лупенка ця модель не має нічого спільного з «розпродажем українських земель».

«Базовим постулатом розробленої моделі обігу земель сільськогосподарського призначення є законодавче закріплення вимог до покупця земельної ділянки. Таким покупцем має бути лише громадянин України, який проживає за місцем знаходження земельної ділянки, що купується, має спеціальну сільськогосподарську освіту і (або) певний досвід роботи в сільському господарстві та передбачає господарювати на купленій ділянці особисто», — зазначив Юрій Лупенко.

За такого підходу, зауважив академік, купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюватимуть виключно як засобу виробництва. Це має забезпечити розширення зайнятості сільського населення, підвищення його доходів і формування потужного середнього класу в сільській місцевості як базового елементу розвитку сільських громад і збереження українського села.

З огляду на порівняно високу вартість (для прикладу — навіть нормативно-грошова оцінка 1 га сільгоспугідь становить близько 31 тис. грн) земельних ділянок сільськогосподарського призначення для селян запровадження обігу цих ділянок має супроводжуватись створенням спеціальної ефективної системи його регулювання.

Система має включати кілька складових:- надання пільгових кредитів, компенсацій, дотацій тощо покупцям для придбання земельних ділянок за рахунок бюджетних коштів- створення спеціальної установи для підтримки ліквідності земельних ділянок та справедливої, достатньо високої, економічно обґрунтованої ціни. Ця установа повинна викуповувати ділянки у випадку надлишку їх пропозиції на ринку, а потім продавати селянам по мірі збільшення попиту.

Також запропонована модель передбачає запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення відповідно до спеціально розробленої вченими Інституту аграрної економіки Дорожньої карти. Ця Карта передбачає проходження щонайменше шести етапів: від сприйняття суспільством самої моделі до розроблення та запровадження механізму державного регулювання ринкового обігу сільськогосподарських земель.

Розроблена Інститутом аграрної економіки модель розглядалася на засіданні Президії Національної академії аграрних наук України, була презентована на парламентських слуханнях «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі», засіданнях вищих органів Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Аграрного союзу України, національних і регіональних аграрних форумах.

«Реалізація зазначеної моделі дасть змогу не лише забезпечити права власників земельних ділянок, а й завершити формування ефективного для держави і максимально сприятливого для українських селян ринку сільськогосподарських земель», — стверджує Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus