У Харківській області на затоплених полях озимини оселилися лебеді

8 березня 2017 1259 0
На полях агрофірми  «Новий шлях» утворилось три озера, на яких уже поселилися лебеді
Олексій Гомон, facebook.comНа полях агрофірми «Новий шлях» утворилось три озера, на яких уже поселилися лебеді

Близько 4 га озимини затопило у агрофірмі «Новий шлях» у Борівському районі на Харківщині.

На полях сільськогосподарського підприємства утворилось три озера, на яких вже навіть встигли поселитися лебеді.

Фотографію із пернатими на «полях-озерах» розмістив напередодні у своєму профілі у Facebook керівник господарства Олексій Гомон.

У ексклюзивному коментарі Kurkul.com аграрій розповів, що від подібних затоплень «Новий шлях» потерпає у дуже сніжні роки, коли через різке потепління починається інтенсивне танення снігу.

«Причина — помилка при проектуванні та будівництві дороги. Відсутня труба для перетікання талої води попід дорогою, і насип траси виступає дамбою для талої води. Таких озер у нас три на території господарства. Вода там буде ще довго, посіви відповідно знищені», — розповідає Олексій Гомон.

Найбільше озеро, яке утворилось, займає близько 2 га, два інших — по 1 га та 1,5 га. На компенсацію від держави, а тим більше від «горе-дорожників» Олексій Гомон не сподівається. Як і кожен український аграрій нині розраховує лише на себе. Проте, каже, були такі часи, коли зменшити збитки від такого «штучно створеного катаклізму» аграріям вдавалось.

«Років десять тому оформляли акт щодо надзвичайного лиха, але лише в тому разі, якщо гинуло більше половини всіх посівів. І тоді на суму, яка обраховувалась цим актом, зменшувалось податкове навантаження на рік. У нас же затопило порівняно небагато посівів, щоб визнавати це надзвичайним лихом», — коментує аграрій.

Щоб вирішити проблему із затопленнями потрібно перекривати дорогу Чернещина-Першотравневе. Вона давно потребує капітального ремонту, а військова техніка, яка проходила через неї на Луганську область, її практично «добила».

Аби зменшити ризики втрати врожаю через затоплення чи повінь, крім звернення до відповідних органів за компенсацією, юристи рекомендують страхувати посіви, які знаходяться в зоні ризику.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus