На Харківщині й Луганщині є ризик водної ерозії

13 лютого 2017 79 0
Щоб уникнути ерозії треба проводити протиерозійні заходи ще з осені
pixabay.comЩоб уникнути ерозії треба проводити протиерозійні заходи ще з осені

На Луганщині та Харківщині мерзлий ґрунт та високий сніговий покрив сприятимуть виникненню водної ерозії на полях. Найбільш ймовірно вона виникне за раннього й швидкого потепління.

Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Таке занепокоєння висловивлюють деякі з агрономів Луганської та Харківської областей.

«Сніг цього року ліг на замерзлу землю і насипало його багато. Місцями більше 60 см снігу лежить. Коли це почне танути, куди подінеться вода?» — задає риторичне питання Валерій Орел, агроном з Вовчанського району Харківщини.

Високий сніговий покрив сприяє перезимівлі озимини та створює хороший запас весняної вологи. Але в разі раптового потепління тала вода не зможе повністю проникнути в мерзлий ґрунт. Якщо поле має ухил хоча б 2% — потоки весняних вод ринуть в бік пониження, забираючи з собою і родючий шар землі.

Щоб уникнути подібного розвитку подій, треба проводити протиерозійні заходи ще з осені.

Найперше — залишати на таких полях стерню й рослинні рештки. Вони не лише затримують воду й полегшують її проникнення вглиб, а й запобігають глибокому промерзанню ґрунту.

Другий захід попередження водної ерозії — щілинування схилів. Щілиноутворювач слід направляти впоперек схилу. В такому випадку тала вода буде вловлюватись глибокими щілинами й проникати вглиб.

Третій обов'язковий захід — залуження крутих схилів, ярів, водотоків. Корені багаторічних трав надійно утримують ґрунт в таких місцях і не дають розширюватись ярам та потічкам.

Виконано за допомогою Disqus