Форвард і складські свідоцтва від ДПЗКУ працюють — фермери

10 березня 2017 182 0
Українські фермери задоволені програмами ДПЗКУ
kurkul.comУкраїнські фермери задоволені програмами ДПЗКУ

Нещодавно стартували форвардна програма та програма закупівель зерна за подвійними складськими свідоцтвами від ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ).

Аграрії дають позитивні оцінки роботи за цими програмами, повідомляє AgroPolit.com.

Фермери, за їхніми словами, зацікавлені брати участь у цих програмах. Вони також сподіваються, що ще більше колег долучиться до програм ДПКЗУ до кінця цього року. Потенціал значний, адже в Україні господарюють до 40 тис. фермерів.

На перевагах програм ДПЗКУ наголосив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков. За його словами, основна перевага програми форвардних закупівель — це відсутність посередників та можливість доступу до більших ринків.

«Малі й середні виробники, які не мають можливості експорту, отримали надійного оператора в особі ДПЗКУ. Старт непоганий. Усі, хто уклав договір, гроші отримали вчасно. Зараз намагаємося побудувати відносини без посередників і отримати від цього зиск», — говорить голова АСУ.

Як наголошує Геннадій Новіков, програма форвардних закупівель — новий ефективний інструмент для фермерів.

«Якщо програмою скористається навіть 10 людей, це означатиме, що ці люди знайшли те, що вони більше ніде не змогли знайти», – прокоментував він.

Також Геннадій Новіков анонсував створення бонусної програми для виробників, які мають на меті об’єднатися в кооперативи, щоб формувати спільні партії зерна. Величина бонусу залежатиме від кількості зерна та об’єму партії, пояснив очільник АСУ.

Геннадій Новіков

Нагадаємо, із такою ініціативою нещодавно виступив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, щоб полегшити умови роботи фермерів.

Голова групи підприємств у Чернігівській області Наталія Тоцька вважає, що співпраця з ДПЗКУ є вигідною для товаровиробників.

«Наша група компаній працює з ДПЗКУ, починаючи з 2014 року. Результати цієї співпраці є мають багато позитиву. Осінній форвард був дуже вигідним. Ми підписали контракти у листопаді, а в січні вже отримали кошти. Ми отримуємо 70% коштів від суми контракту, які можемо використати для проведення посівної. Ці гроші даються під заставу майбутнього врожаю. А ще — значно менші за ті, які пропонують банки», — засвідчує Наталія Тоцька.

Наталія Тоцька

У ДПЗКУ та Мінагропроді запевнили: за підсумками минулого року дві програми спрацювали досить ефективно, хоча були певні недоліки. Але тим не менше вони будуть розширюватися в цьому році. Кошти під це, у разі збільшення заявок з боку виробників, знайдуть.

Виконано за допомогою Disqus