Фермери пікетували Держгеокадастр у Запоріжжі

23 березня 2017 149 0
Запорізькі фермери звинувачують співробітників Держгеокадастру в корупції
economics.unian.netЗапорізькі фермери звинувачують співробітників Держгеокадастру в корупції

На мирному мітингу сьогодні 23 березня під будівлею Головного управління Держгеокадастру в Запорізькій області жителі 13 районів звинуватили його співробітників у корупції та зажадали від всієї вертикалі Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру припинити злочинну діяльність, пише УНІАН.

Мітингувальники також вимагають продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення і передати сільським, селищним, міським радам повноваження розпоряджатися землями держвласності за межами населених пунктів.

Як стало відомо, раніше депутати Михайлівської райради Запорізької області написали звернення до центральних органів влади з вимогою «припинити знущання управління Держгеокадастру над місцевими жителями» і притягнути його керівників до відповідальності за «відмови в розробці документації із землеустрою».

«Із 2013 р., коли Держгеокадастр узяв на себе функції видачі дозволів на земельні акти, жодному жителю Михайлівського району не дали дозволу на виготовлення проектної документації. Одночасно Держгеокадастр почав видавати дозволи на акти «лівим» людям. Почали з'являтися громадяни, які отримали державні акти на землі, котрі вже були в обробці інших осіб. За нашою інформацією, земельні чиновники отримують «на лапу» мінімум $500-700 за гектар. Чиновники обезземелюють людей, розхитують політичну ситуацію в країні», — говорить голова Михайлівської райради Сергій Передерій.

Голова Аграрного союзу України в області Анатолій Тиховод вважає, що Держгеокадастр повністю узурпував земельні відносини в області, а правоохоронці обрали позицію невтручання.

«Неможливо поновити договір оренди, отримати землю для фермерського господарства. Чиновники Держгеокадастру ще рік тому вимагали за оформлення землі $500-700 за гектар. Сьогодні вони пішли іншим шляхом: знаходять наближених осіб, оформляють на них оренду, а ці особи їздять по області і пропонують ділянки в суборенду», — говорить Анатолій Тиховод.

У Запорізькій області не обробляється близько 100 тис. га державної землі, свідчать результати аудиту.

«Ось на цю землю поклали око «ділки» під маскою державних чиновників. При ціні оренди 1,5 тис. грн за гектар, можна отримати 150 млн грн на рік», — говорить Тиховод.

Виконано за допомогою Disqus