Протягом 10 років землю зможуть купувати лише фермери — Мартинюк

25 березня 2017 1710 0
Фермерам пропонують створити 10-річний пільговий період, коли землю зможуть купувати лише вони
kurkul.comФермерам пропонують створити 10-річний пільговий період, коли землю зможуть купувати лише вони

В основу концепції ринку землі має бути покладено орієнтир на дрібних і середніх агровиробників. Одне з завдань — створити пільговий період, коли землю зможуть купувати лише фермери протягом 10 років.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк в інтерв’ю для одного з українських видань, повідомляють на сайті відомства.

«Покупцями сільськогосподарської землі зможуть бути лише громадяни України. Юридичні особи й іноземці не допускатимуться на ринок. Також хочемо ввести граничний розмір володіння — не більше 200 га в одні руки», — окреслив бачення Мінагрополітики у сфері земельної реформи Максим Мартинюк.

Також перший заступник міністра розповів про можливу поетапність впровадження ринку землі в Україні.

Перший етап — пробний продаж сільськогосподарських земель державної форми власності. Основна задача першого етапу — сформувати лоти державних земель і провести аукціони у кожному адміністративному регіоні України. В цих районах мають продати три-чотири лоти, розміром 10–20 га кожен. Тобто виходить 50–100 тис. га дрібними ділянками, але по всій країні.

За попереднім планом, 2018 р. можна провести аукціони з продажу державної землі, визначити її ринкову ціну. У 2020 р. — відкривати ринок для приватних землевласників, які зможуть її продавати іншим громадянам, державі або територіальним органам влади через кілька механізмів — аукціони, за прямим договором тощо. При максимальному розміру земельної ділянки в одних руках в 200 га сім'я з чотирьох осіб може створити фермерське господарство із земельним банком у 800 га, чого більш ніж достатньо для ефективного господарювання.

Виконано за допомогою Disqus